(ACN) La Casa Seat, un nou espai multidisciplinari per a la “cocreació” de la mobilitat del futur –que va ser inaugurat al juny al passeig de Gràcia–, homenatja el poeta Federico García Lorca amb la instal·lació “Recreativos Federico”, creada per Alex Peña. Està formada per set màquines recreatives que reinterpreten l’obra de l’autor granadí i es podrà visitar fins al 5 de setembre de manera gratuïta.

En declaracions a l’ACN, l’autor ha explicat que les peces de la instal·lació tenen com a punt de partida la idea que “quan el llegat artístic es converteix en ‘souvenir’, la literatura dramàtica es converteix en un joc”. Ha afegit, també, que “parteix d’una crítica a la mercantilització que es fa de les icones artístiques”.

La instal·lació inclou —entre d’altres– un futbolí, una màquina de venda de preservatius que porten el nom de Yerma, una màquina de venda de “bolas de sangre” o la màquina recreativa Cadaqués Invaders, on Lorca dispara castanyoles a Dalí, el qual llança mosques al poeta. Aquesta última, precisament, no es basa en les obres del poeta, sinó en el context de la seva vida. Fa referència a la seva amistat amb Salvador Dalí. Es tracta d’un joc “arcade”, basat en en el clàssic Space invaders.

Una exposició versàtil

L’autor de l’obra, Alex Peña, diu que es tracta d’una instal·lació molt versàtil que ha passat d’un lloc com el Centre Federico García Lorca a un festival de literatura i ara a la Casa Seat. El comissari de la instal·lació hi afegeix: “És una peça que es pot introduir en qualsevol espai de la societat perquè aquestes màquines conviuen amb nosaltres”.

Els espais sonors els han dissenyat músics Darío del Moral i Pablo Peña, amb la col·laboració de diversos artistes del panorama musical andalús, com ara Daniel Alonso de Pony Bravo o Los Voluble.