La construcció de dos edificis d’habitatges als números 10-16 del carrer de Ràfols, a Sarrià, han deixat al descobert una fossa de la Guerra Civil, la primera que es localitza a Barcelona. S’hi han trobat les restes òssies de dues persones adultes cobertes amb calç viva. Una d’elles, amb un tret al cap.

Les dues persones, d’uns 30 anys, estaven enterrades en una sola fossa de planta rectangular i col·locades l’una damunt de l’altra. En un primer moment, es va pensar que podria tractar-se d’un enterrament vinculat a l’església del Sagrat Cor de Sarrià, que es troba a poca distància. Les primeres hipòtesis apuntaven que podrien ser dos morts a conseqüència de malalties infeccioses i que per això no se les havia enterrat al cementiri. Però l’impacte de bala descarta que sigui un enterrament, segons han confirmat aquest divendres des del Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament.

L’anàlisi posterior, però, va descartar aquesta primera hipòtesi. D’una banda, s’ha conservat el crani d’un dels cossos i s’ha confirmat que té un orifici d’entrada d’una bala a l’os occipital. També s’hi han trobat algunes peces dentàries d’or. La documentació dels objectes que s’han trobat a l’entorn dels cossos, com una cremallera, un botó o sivelles, fan pensar que es tracta d’alguns dels primers represaliats de la Guerra Civil a la ciutat. Josep Pujades, responsable d’Intervencions arqueològiques de l’Ajuntament, afirma que encara s’ha de determinar “si és un fet de guerra, si és de l’inici de la guerra, si és una represàlia, dels Fets de Maig, si és una baralla entre dos veïns”. Admet que són a l’inici de la investigació i “hi ha qüestions d’aquestes que seran molt difícils d’esbrinar”.

Foto: Esther Medina, de l’empresa ATICS, SL

Després de trobar els cossos, l’empresa responsable va alertar el Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament, que segueix treballant al solar per si es localitzen més restes. La troballa també s’ha comunicat a la Direcció General de Memòria Democràtica, tal com estableix la llei, que serà qui es farà càrrec de l’estudi antropològic i genètic de les restes humanes. Si se’n pot determinar la identitat, es restituiran a la família. Si no, s’enterraran en un cementiri de la ciutat.