El Servei d’Arqueologia de Barcelona treballa en paral·lel en una quinzena de jaciments arqueològics tot i que no es treballa en tots alhora. De tant en tant els tècnics han d’aturar les prospeccions, analitzar les troballes i estudiar la situació, i a partir d’aquí determinen els passos següents a fer en l’actuació arqueològica. Aquests són alguns dels jaciments més destacats:
1- La necròpolis del segle XI als antics jutjats de l’avinguda de Lluís Companys
Els arqueòlegs ja han trobat més d’un centenar de cossos en aquest espai funerari del segle XI, del qual es desconeixen les dimensions exactes perquè no hi ha constància de plànols. Podria ser l’espai funerari més gran de la Barcelona antiga. Consulta més informació del jaciment als antics jutjats.
2- Les primers fosses de represaliats de la Guerra Civil a Barcelona
El Servei d’Arqueologia de Barcelona ha localitzat dues fosses de represaliats de la Guerra Civil en un solar del carrer de Ràfols, a Sarrià. Es tractava de nois joves enterrats en calç viva. Consulta’n totes les fotos.
3- La vil·la romana del segle I aC a les obres de l’estació de la Sagrera
En aquest jaciment prop del pont del Treball Digne ja han acabat les darreres feines sobre el terreny. Hi ha evidències d’una vil·la romana del segle I aC i també evidències prèvies de l’època ibèrica. Dona un cop d’ull a les fotografies.
4-Un molí del segle XV a l’avinguda Meridiana amb el carrer d’Aragó
Les obres en un edifici de nova planta han deixat al descobert un antic molí del segle XV i un tram del rec Comtal. Els arqueòlegs també han trobat un tram del rec Comtal a les antigues casernes de Sant Andreu. Amplia’n la informació.
5- L’antiga fàbrica de ceràmica Tarrés al solar del Raval a la UB
En aquest jaciment situat entre els carrers de les Ramelleres i de Montalegre, al Raval, hi ha la Facultat de Geografia i Història de la UB, que el 2006 va entrar en funcionament. Durant els treballs previs a les obres de construcció s’hi van trobar restes de diferents èpoques des del segle XIV. Entre els vestigis que hi han quedat hi ha l’antiga fàbrica de ceràmica d’Antoni Tarrés, que va ser la terrisseria més destacada de la Barcelona dels inicis industrials del segle XIX, prèvia al Pla Cerdà. Entre les troballes que s’hi han fet, destaquen peces de ceràmica com gerros, testos o rajoles que servien per decorar les façanes en l’època.
Els propers jaciments arqueològics
Els Servei d’Arqueologia de Barcelona té previst treballar en diversos projectes aviat. Un és el que és farà en les properes setmanes en una intervenció a l’àrea de jocs infantils de la plaça de Sant Miquel, a Ciutat Vella. Es tracta una zona amb un subsol ric en vestigis i els arqueòlegs hi treballaran amb cautela. Aviat també es posaran en marxa treballs a la plaça del Vuit de Març, a tocar de la Catedral. Allà s’hi va descobrir un aqüeducte romà que duia aigua del riu Besòs des de Montcada i fins a la Barcino romana. L’aqüeducte està integrat en el mur i ara se n’excavarà el subsol amb l’objectiu de recuperar les bases dels pilars i poder veure l’alçat complet de l’aqüeducte.