La Casa de la Barceloneta 1761 acull l’exposició “Hilari Salvadó, alcalde de Barcelona quan plovien bombes”. Es tracta d’una mostra que fa un resum dels aspectes vitals i polítics més destacats en la vida del que va ser el darrer alcalde de la República durant la Guerra Civil.
Era un veí modest i molt popular, de fet era comptable de professió, que va acabar sent el màxim responsable de la ciutat durant aquest període bèl·lic. L’exposició és un resum de la informació que recull el llibre que Pau Vinyes, historiador i biògraf de l’Hilari, va escriure sobre la figura d’aquest polític. Vinyes destaca el treball que veïns com Oriol Badell, mort aquest any, han tingut per a la recuperació de la figura d’Hilari Salvadó.
Reconeixement pendent a Hilari Salvadó
La Casa de la Barceloneta 1761 repassa alguns dels fets que van marcar la trajectòria vital i política d’Hilari Salvadó, un veí de la Barceloneta que, tot i convertir-se en l’alcalde de la ciutat durant els anys de la Guerra Civil, és un polític poc reconegut.
L’historiador i biògraf de l’Hilari, Pau Vinyes, explica que “va ser el darrer alcalde republicà de Barcelona i va haver de gestionar una Barcelona constantment bombardejada per l’aviació feixista italiana, el tema del racionament, el tema dels refugis, etc.”.
Esquema vital i polític
L’exposició, distribuïda en 10 plafons, recorda per exemple el naufragi del 1911 en què, a més del pare i quatre germans de l’Hilari, van morir més pescadors. El material forma part de la recerca que durant quatre anys ha fet el biògraf de l’Hilari, una tasca que qualifica com a detectivesca. “Malauradament la fillastra, perquè l’Hilari no va tenir fills, va morir un any abans que jo comencés la recerca, per tant m’ha estat molt difícil en àmbit familiar, en àmbit polític no ha estat complicat perquè la premsa de l’època m’ha ajudat molt però en àmbit familiar ha estat un escull”.
La Barceloneta amb Hilari Salvadó
En la recuperació de la figura política d’Hilari Salvadó destaca, segons Vinyes, el paper que han tingut diferents veïns del barri, la tasca dels quals ha fet possible que una plaça de la Barceloneta s’anomeni Hilari Salvadó o que el carrer on va viure, el carrer dels Pescadors, també tingui una menció per al qui, asseguren, va ser l’alcalde del poble.