“Parelles artístiques: experiències creatives per la salut mental” és el títol de l’exposició col·lectiva que es podrà veure fins a mitjans del juliol al Centre Cívic Pere Quart. Es tracta del resultat d’un procés de cocreació entre artistes professionals i d’altres que no ho són i que a més estan diagnosticats amb una malaltia mental. Al llarg de diversos mesos les parelles d’artistes han fet diverses trobades i han creat conjuntament la seva obra.

Participants de tot Catalunya

Aquesta simbiosi es dona en el marc del projecte Parelles artístiques, impulsat des del 2006 per Osonament, una entitat sense ànim de lucre que busca millorar la qualitat de vida de les persones amb problemes de salut mental. En el projecte hi participen entitats de tot Catalunya, entre les quals el Centre d’Higiene Mental les Corts, que aquest any hi ha participat per tercera vegada amb la implicació de set dels seus usuaris. “Un dels principals objectius és trencar estigmes“, comenta Montse Rigol, terapeuta del CHM les Corts.

Disciplines diverses i obres mixtes

La mostra acull 99 obres que ocupen no només la sala d’exposicions del centre, sinó tota la primera planta. De fet, és l’exposició amb més obres que s’ha fet mai al Centre Cívic Pere Quart, que va estrenar la sala d’exposicions el 2015. S’hi poden veure obres de disciplines diverses com la fotografia, l’escultura o la pintura. Altres disciplines com la dansa o intervencions artístiques hi són presents a través de gravacions que es projecten en un monitor. També hi ha algunes obres mixtes en què es combinen, per exemple, el collage i la literatura o la pintura i el videoart.

La filosofia de la cocreació

Segons els gestors del centre cívic, la creació conjunta d’obres d’art que proposa el projecte Parelles artístiques encaixa amb un dels eixos temàtics del centre: la cocreació. “L’esperit de treballar conjuntament és una filosofia que aquí treballem en tallers, amb diferents col·lectius, etc.”, comenta Lluís Miras, gestor cultural del centre. Mentre duri l’exposició, el Centre Cívic Pere Quart també acollirà algunes activitats paral·leles com xerrades i conferències o visites guiades a l’exposició.