La plataforma Més Places Vila de Gràcia va néixer quan 37 famílies que havien optat per l’Escola Gràcia en primera opció, no van entrar. Per això, es van unir per demanar l’obertura d’una segona línia temporal, el que es coneix com un ‘bolet’, idea que no va tirar endavant. De mica en mica, altres famílies que es trobaven en una situació similar s’hi van afegir. Ara, hi ha 43 famílies que en formen part, però són sis les que continuen sense una plaça en una escola pública, laica i de proximitat.

Des de la plataforma asseguren que continuaran acompanyant aquestes famílies fins que es trobi una solució. Explica, l’Andrea Xandri, de la plataforma, que la situació és molt angoixant i que les famílies “s’estan plantejant no escolaritzar els infants o buscar projectes d’educació lliure, d’altres es plantegen agafar-ne de religioses quan va en contra de tot el que pensen i creuen pel simple fet que t’espantes, t’espantes molt”.

Una d’aquestes sis famílies és la de la Meritxell Álvarez. En el seu cas van omplir la preinscripció amb quatre opcions. La primera va ser l’Escola l’Univers, per proximitat i pel projecte educatiu que treballa, però no hi van poder entrar. Dins del llistat d’opcions també van incloure l’Escola Nou Patufet, un centre cooperatiu, concertat i laic, on tampoc no van obtenir plaça. El que no esperava la Meritxell, com ha passat a altres famílies gracienques que també van optar per aquest centre cooperatiu, és que se’ls oferís per aquest motiu un centre concertat religiós on sí que hi ha places lliures. La família ha rebutjat la plaça d’ofici que els assignava l’Escola Sant Josep. La Meritxell diu que estan mirant altres opcions, ja que no han pogut triar el projecte educatiu que volien per la seva filla, però que això els obliga a matricular-la fora del barri: “Havíem escollit el nostre projecte educatiu que ens havia encantat, que ens havia motivat, que estàvem contents i que volíem per a la nostra filla i com que no hi hem entrat, doncs ara no vull que m’obliguin a anar a una concertada religiosa, no volem marxar del barri, no volem anar a una concertada religiosa, però és que ja no sabem què fer”. Ara esperen que els ofereixin una solució, de moment les que hi ha sobre la taula, com l’Escola Pare Poveda a Vallcarca i els Penitents o l’Escola Jovellanos al districte d’Horta-Guinardó, no satisfan les sis famílies.