La batalla d’Annual, en què van morir milers de soldats espanyols al nord d’Àfrica, va ser sorprenentment la clau de volta perquè el poble de Sarrià s’annexionés a Barcelona, ara fa 100 anys. La desfeta va fer caure el govern de l’Estat i en el nou hi va entrar Francesc Cambó. Una de les condicions de la Lliga —el seu partit polític— per formar part de l’executiu va ser l’agregació de Sarrià a Barcelona, amb l’objectiu de convertir la ciutat en una gran metropoli.
“Els catalanistes de l’època de la Mancomunitat tenien molt clar que calia crear una gran metròpoli a Barcelona que pogués competir amb altres grans nuclis urbans europeus, perquè pensaven, d’alguna manera, que sense una capital forta no hi havia una nació“, explica Carles Puigferrat, comissari de l’exposició “Sarrià i Barcelona 1921. Vers la ciutat metropolitana”.
La mostra, que és una de les activitats del centenari, relata amb fotografies i documents inèdits de diversos arxius de la ciutat, com es va aconseguir afegir Sarrià al municipi de Barcelona. L’agregació tenia una forta oposició, tant dels veïns com del govern municipal de Sarrià que no volia perdre el seu poder. “L’aspecte econòmic és el fonamental en el sentit dels impostos, i la segona qüestió és el repartiment del poder, perquè l’annexió despullava de poder les famílies tradicionals que havien governat Sarrià”, apunta Puigferrat.
L’elit sarrianenca tenia molts contactes en l’àmbit polític, monàrquic i religiós a escala estatal que van impedir l’annexió durant 25 anys. Però l’any 1921 la conjuntura política espanyola va fer-ho possible. Tot i això, encara avui molts sarrianencs parlen de “baixar a Barcelona”.
Xerrades, tallers i exposicions per commemorar el centenari
Aquest dijous, el districte de Sarrià – Sant Gervasi dona el tret de sortida a una sèrie d’actes i activitats que durant tot aquest any rememoraran aquests fets, que van sacsejar la vida dels sarrianencs. Hi ha programades xerrades, tallers, itineraris i fins a nou exposicions, entre les quals destaca “Sarrià i Barcelona 1921. Vers la ciutat metropolitana”, que es podrà veure al MUHBA Vil·la Joana fins a mitjans de gener.
Aquest dijous a la tarda, a la seu del districte, s’ha organitzat un acte institucional que comptarà, a banda del regidor actual, Albert Batlle, amb els exregidors que ha tingut el districte en les últimes dècades: Joan Fuster Sobrepre, Katy Carreras-Moysi, Jaume Ciurana i Joan Puigdollers. Serà una tertúlia a la sala de plens sobre la governança a Sarrià al llarg de l’últim segle.
La celebració de l’any del centenari de l’annexió de Sarrià omplirà d’actes el districte tot aquest 2021 i fins al maig del 2022. S’han programat nou exposicions, xerrades, tallers i activitats per a tots els públics. En destaca el concert que farà aquest divendres a les 20 h el Cor Jove de l’Orfeó Sarrianenc al Centre Cívic Pere Pruna o l’espectacle infantil ‘Vet aquí l’any 1921’, en el marc del Festival Traces Literàries Sarrià – Sant Gervasi 2021 que es podrà veure el 14 de novembre a les 12 h.