ruta-altars-dia-morts
Altar del Dia dels Morts

L’Associació Cultural Mexicana Catalana (Mexcat) organitza la Ruta d’Altars 2021 en la tradicional celebració del Dia de Morts a Barcelona. Restaurants, associacions i comerços mexicans han participat en un circuit en què cadascun ha personalitzat el seu altar amb ofrenes. L’objectiu ´és donar a conèixer aquesta festivitat mexicana, que està basada en el record dels difunts des de l’amor i l’alegria i no des de la tristor.

La iniciativa va començar el 18 d’octubre i finalitzarà el 26 de novembre. Al llarg d’aquests dies, els locals s’han omplert de colors, flors, espelmes i altres objectes tradicionals que guarneixen els altars i estan oberts al públic. La Casa Mèxic Barcelona, el restaurant Anormal Food i el cementiri del Poblenou són algunes de les localitzacions que formen part d’aquest circuit.

Què es celebra al Dia de Morts?

La Ruta d’Altars 2021 s’emmarca en la tradicional celebració mexicana del Dia de Morts, que té lloc els dies 1 i 2 de novembre i troba l’origen en la cultura indígena. Aquesta festivitat barreja la tradició catòlica i el misticisme mexicà per commemorar la mort dels éssers estimats. La costum dicta que les families creïn un camí amb espelmes i unes flors taronges anomenats clavells d’agost (cempasúchil a Mèxic) per guiar els morts fins a l’altar que se’ls ha dedicat.