El Born d’abans

Fins a 1971 (mentre era mercat d’abastiment), tots els locals de l’entorn del Born eren magatzems. Habitualment eren dels mateixos paradistes del mercat. N’hi havia de fruita i verdura, pernils, conserves, sucre, etc. De fet, els plàtans que arribaven per mar encara verds es maduraven als soterranis d’aquests establiments.

Si parem atenció, encara es poden trobar vestigis d’aquests magatzems als carrers que embolcallen l’antic mercat, com els rètols de Plandiura i Carrera i el d’Almacén El Borne. La Ribera SA és un supervivent d’aquella època.

Els comerciants expliquen que, quan el mercat va tancar, molts magatzems van abaixar la persiana i la zona va quedar morta. A partir dels 90, el barri va revifar amb l’arribada de bars, cocteleries i botigues de roba.

El Born d’ara

Al costat de comerços “de tota la vida”, hi ha nous negocis que s’han establert recentment a la zona. Coincideixen que han triat aquesta ubicació en previsió que la reurbanització del mercat i l’entorn hi portaria més visitants. De moment, ja han vist com el Born ha atret estrangers, però també molts barcelonins.

De fet, alguns ja es preparen per a l’arribada de turistes. Per exemple, la botiga de mobles escandinaus Gidlööf exposa objectes més petits i econòmics per a aquest públic. Des de l’aparador, els comerciants miren amb cautela l’increment d’afluència de les últimes setmanes. N’hi ha que temen que, ara que cal pagar per veure les exposicions del centre cultural, la quantitat de públic retrocedeixi.