El Ramon tenia raons de pes per aprofitar l'últim dia de portes obertes a El Born Centre Cultural. RAMON SANTMARTÍ "La meva família vivia aquí. O sigui que he vingut a veure el lloc dels meus rebesavis o més." L'interès per la història dels seus avantpassats i de tots els qui van viure a la Barcelona de 1700 ha portat milers de persones aquest diumenge al recinte. Les cues han estat llargues durant tot el dia, en alguns moments, el temps d'espera ha superat els 30 minuts. AGUSTÍ ÁLVAREZ "Hem vingut perquè era l'últim dia, tot i que tornarem, perquè no hem pogut voltar tot el que ens hauria agradat." PERE NÁJERA "Potser és més interessant amb les visites guiades, avui has d'anar una mica al teu aire. Seguint els plafons, però està molt bé." El principal reclam han estat les exposicions, que a partir del proper dimarts, seran de pagament. A partir d'aquell dia, també començaran les visites guiades al jaciment urbà més gran d'Europa, amb 8.000 metres quadrats. Fins ara, els visitants només el podien observar des de les passarel·les. PAQUITA SOLÀ "Explica molt bé la història de Catalunya, tal com va passar i persones que en sabíem una mica, sortim sabent-ne una mica més" Les jornades de portes obertes no s'acabaran avui. A partir de la setmana que ve l'espai obrirà de franc cada diumenge a la tarda, des de les 3 fins a les 8 i el primer diumenge de cada mes, en horari complet. Us ho ha explicat, des d'El Born Centre Cultural, Maria Solans.
El Born Centre Cultural ha estat ple de visitants tot el cap de setmana. Si dissabte hi van passar 11.000 persones, aquest diumenge la xifra ha estat de rècord: 14.000 persones han passat pel Born en el darrer dia de portes obertes amb entrada lliure a les exposicions. D’ara en endavant, també hi haurà portes obertes els diumenges a la tarda de 15 a 20 h i el primer diumenge de cada mes, tot el dia.
De fet, les portes d’El Born Centre Cultural estan obertes sempre. Entre les 10 del matí i les set del vespre, les passarel·les que travessen el jaciment són d’accés lliure. Però aquests dies, a més, els ciutadans podien visitar gratuïtament les dues exposicions.
Demà, el Born tancarà per primer cop des que es va inaugurar. Ho farà cada dilluns que no sigui festiu. A partir de dimarts, 1 d’octubre, per accedir a les sales expositives s’haurà de pagar entrada. N’hi haurà de dos tipus: la normal valdrà sis euros i la reduïda, 4,20. Les persones de 16 a 29 anys, les que en tinguin 65 o més o els aturats seran alguns dels beneficiaris d’aquesta tarifa reduïda. Per als menors de 16 anys, l’accés continuarà sent gratuït.
Per accedir a la zona arqueològica, caldrà apuntar-se a una visita guiada. N’hi hauran cada dia que el centre estigui obert, excepte durant les jornades de portes obertes, que es faran els diumenges a la tarda, de 15 a 20 h. A més, el primer diumenge de cada mes, l’entrada serà gratuïta durant tot el dia, com passa a molts museus de la ciutat. Aquests dies, però, no es faran visites guiades i, per tant, no es podrà baixar al jaciment arqueològic.
Aquest diumenge al vespre també es fa la darrera representació de l”Auca del Born’, l’espectacle de recreació de la vida a la Barcelona de 1700 i del setge de 1714 amb què s’ha inaugurat aquests dies El Born Centre Cultural i els actes del Tricentenari a Barcelona. Aquest vespre, la cinquantena d’actors que participen en la representació actuaran per darrera vegada al jaciment arqueològic.