Passejar lliurement per El Born Centre Cultural continua sent gratuït, però a partir d'ara per 6 euros es podrà visitar de forma audioguiada tant el jaciment arqueològic com l'exposició permanent del centre, que mostra objectes quotidians de 1700. Alguns ja ho han provat i sembla que la idea els agrada. MERCÈ DUC "És bastant entenedor, hem tingut algun problea al començament però molt bé. L'audioguiada t'ho va explicant tot. Volíem fer visita guaida però a la tarda no ens podem quedar." Després del bullici de gent durant les portes obertes, avui s'ha pogut observar detingudament el jaciment arqueològic des de les passarel·les, alguns també s'han estrenat amb la visita audioguiada. Fins i tot, s'hi han acostat turistes que s'ho miraven ben encuriosits. JOHN STINISHER "Hem vingut aquí i és bonic. És interessant veure com la gent vivia el 1700. Imaginar-se com la gent viva en aquell segle i que tot això eren cases fetes per les persones. Ho mires i és bonic." NÚRIA PASCUAL "Hi ha menys gent, al dia de la Mercè no es podia veure els llatrerus de res. Amb el preu t'entra per poder escoltar totes les explicacionsi això és el que a mi m'agrada perquè llegeixes, però a l'explicar-t'ho, t'entra més". Des que es va inaugurar l'11 de setembre, han visitat el recinte més de 190 mil persones. Després de les jornades de portes obertes, ara el Centre Cultural inicia la programació regular i les visites al jaciment. De moment, ja se n'han concert més de 900. La primera, ha estat aquest matí. El preu, però, és a banda: costa cinc euros i mig visitar "in situ" els carrers que van viure el setge fa més de 300 anys.

Les diverses sales d’El Born Centre Cultural entren en ple funcionament des d’aquest dimarts. La Sala Villarroel acull l’exposició permanent “Barcelona 1700. De les pedres a les persones”, que permet fer-se una idea de la vida dels barcelonins del segle XVIII a partir dels objectes que es van trobar al jaciment. A la Sala Casanova hi ha la mostra temporal “Fins a aconseguir-ho! El setge de 1714”, una recreació audiovisual de l’últim any de la guerra de Successió.

Una de les novetats més esperades són les visites guiades pel jaciment. Els dimarts i els dijous es farà una ruta a les 17.30 h, els dissabtes hi haurà vuit sessions i el diumenge se’n faran cinc al matí. Els qui vulguin trepitjar encara més els escenaris clau dels fets de 1714 i de la història de la ciutat es poden apuntar a les tres rutes que organitza el centre pel barri de la Ribera.

La programació cultural inclou concerts, actuacions teatrals i titelles. Una de les propostes més originals d’El Born és el triquet, que convida els als més joves endinsar-se a la Barcelona del 1700 amb els jocs típics de l’època.

A partir d’aquest dilluns El Born Centre Cultural és de pagament. Ara bé, passejar per l’interior del recinte serà lliure de dimarts a dijous des de les 10 fins a les 20 h. Caldrà pagar, això sí, per visitar les exposicions o participar en les rutes guiades. Per exemple, l’entrada general dóna accés a les dues sales de mostres per sis euros. La tarifa reduïda costa 4,20 euros i s’hi poden acollir els joves d’entre 16 i 29 anys, els majors de 65 anys, els aturats i titulars de la targeta rosa, les famílies, els usuaris de les biblioteques de Barcelona i els passatgers del bus turístic.