El Síndic de Greuges s’ha sumat a les veus que qüestionen l’operatiu dels Mossos durant la contramanifestació antifeixista aquest dissabte. Rafael Ribó, síndic, ha decidit intervenir d’ofici i demanarà explicacions tant a la Generalitat com al Govern espanyol per la coincidència de la manifestació de Jusapol amb les mobilitzacions de diversos col·lectius antifeixistes. En un comunicat, ha reiterat la defensa del dret a la manifestació però també recorda que les forces de l’ordre públic només poden fer, en cas de necessitat, un “ús reduït i proporcional de la força”.

Possibles errades de l’operatiu policial

Després de l’actuació policial d’aquest dissabte, el Síndic demanarà informació al Departament d’Interior sobre l’operatiu que s’havia planificat i el dispositiu necessari per tal d’evitar la confrontació de manifestants, a més de demanar explicacions sobre “possibles errades”. També ha demanat que se l’informi sobre les investigacions de possibles comportaments violents d’alguns manifestants i si hi va haver en alguns actuació dels Mossos “un ús desproporcionat de la força”

Crítiques al Govern espanyol

Per dur a terme la investigació, el Síndic també es dirigirà al Govern espanyol, al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i al defensor del poble espanyol perquè informin sobre l’estat de les demandes reivindicades per Jusapol sobre l’equiparació salarial.

El Síndic qualifica de “sorprenent” que el govern de Pedro  Sánchez no s’hagi manifestat per separar les reivindicacions salarials de les qüestions “de caire partidista” del sindicat.

Des de l’àmbit polític, tant la CUP com el PP han demanat la dimissió del conseller d’Interior per l’actuació policial. Miquel Buch ha negat que plegui i ha defensat l’operatiu per evitar “una batalla campal”.