Ja es coneix quina és la millor coca de Sant Joan 2024 i hi ha cinc forns que s’han endut guardons en diferents categories. Barcelona s’ha imposat en dues en el marc del concurs La Millor Coca de Sant Joan 2024, organitzat per sisè any consecutiu per Sr i Sra Cake, amb el suport de la Federació de Gremis de Flequers. La pastisseria Brunells fa la millor coca creativa i el forn Gil, a Navas de Tolosa, 263, ha guanyat en la categoria de xocolata. Aquest establiment ja es va proclamar vencedor l’any 2022, aleshores en la categoria de tradicional.

Pachi Larrea Pastisseria, de Castelldefels, ha guanyat en la categoria de coca tradicional de fruita confitada i pinyons i La Palma Pastissers, de Sabadell, s’ha imposat en la categoria de crema i pinyons. La cinquena categoria és la de llardons i per tastar la millor coca cal anar al forn Muntada, de Castellar del Vallès.

Millor coca de Sant Joan 2024: 83 forns participants

La sisena edició del concurs per trobar la millor coca de Sant Joan s’ha fet aquest 31 de maig a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. Els aspirants han pogut optar a cinc categories: fruita i pinyons, crema i pinyons, llardons, xocolata i creativa. Les peces s’han hagut de lliurar entre les nou i les 11 del matí. Hi han participat 83 forns de pa amb 290 coques en total. El jurat de 19 membres s’ha dividit per equips i cadascun ha valorat una de les categories.

A les coques de xocolata han valorat si la xocolata s’integrava prou al conjunt. Hi havia disparitat d’opinions, per exemple, a l’hora de valorar-ne una de molt engalanada: “No em puc imaginar fer totes aquestes decoracions quan has de preparar centenars i centenars de coques”. “Però és clar que si la portes a casa d’algú et quedes amb el personal”, ha considerat una altra de les components del jurat. “Aquesta està massa aromatitzada, hi noto massa l’aigua de flor de migdia“.

Finalment, s’ha trobat la unanimitat i juntament amb les coques de crema i les de llardons han estat els jurats més matiners a donar el veredicte final.

Les opcions més creatives: “Això no entra en la categoria de coca”

Una de les més complicades ha estat la de les coques creatives. “Aquesta té massa farcit, qui s’atreveix a tastar-la?”, ha convidat un dels membres del jurat. Entre l’equip hi havia el guanyador de l’any passat, que ha reconegut que s’està més tranquil tastant que concursant: “Tot i així costa quan has de fer una valoració negativa. Per sort no sabem els noms dels participants”. Descartades les que superen o no arriben al pes establert, entre 400 i 600 grams, la vista, l’olfacte i sobretot el gust entren en acció. En l’apartat de creativitat, moltes propostes agosarades: “Això no entra en la categoria de coca”, ha dit una de les membres del jurat.

Peces trencades, cremades o massa allunyades del que cal esperar d’una coca de Sant Joan han anat sent descartades pels pastissers, forners, periodistes i experts gastronòmics que han participat en el tast d’aquesta sisena edició. Han començat a les 11 del matí i cap a les dues ja tenien tots el veredicte. Totes les coques que s’han presentat, i amb l’objectiu d’evitar el malbaratament alimentari, s’han donat a la Fundació Canpedró, que s’encarregarà de distribuir-les entre els col·lectius més vulnerables.