Cada cop hi ha més mites al voltant de l’alimentació. La ciència evoluciona constantment i el que abans era una evidència ara ja no ho és. Això ha fet proliferar falses creences que a vegades ens fan canviar la forma de menjar. El programa ‘Via 15’, de betevé, ha parlat amb el dietista i nutricionista Àlex Blasco per desmuntar 5 mites sobre alimentació i ensenyar-te a menjar bé i saludable.

❌ 1. La fruita engreixa si la mengem després de dinar

Hi ha la falsa creença que la fruita engreixa més després de dinar o que no s’ha d’ingerir a la nit pel mateix motiu. La realitat és que la fruita té les mateixes calories independentment del moment del dia en què es mengi. És un aliment molt saludable per al nostre cos i, per això, Blasco recomana menjar-ne un mínim de dues peces al dia. Pots triar la que tu vulguis!

❌ 2. El plàtan o el raïm tenen més sucre que la resta de fruites

Sí que és cert que el plàtan i el raïm són fruites amb una mica més de sucre que la resta. Però compte perquè no és tant com podries pensar. “En cap cas el sucre que tenen és tan significatiu per posar al plàtan o al raïm l’etiqueta que engreixen més que la resta”, assegura el nutricionista Àlex Blasco.

❌ 3. La verdura congelada té menys propietats

Les verdures congelades tenen els mateixos nutrients que les verdures fresques. La conservació a una temperatura baixa que fa la indústria alimentària permet que aquests aliments conservin les mateixes propietats que si estiguessin frescos. En el cas de les conserves passa el mateix. Blasco explica que són una bona opció si no tenim temps per cuinar.

❌ 4. Els llegums s’han de treure de la dieta

Les llenties, les mongetes, els cigrons i en general tots els llegums són aliments nutricionalment molt complets. Àlex Blasco t’aconsella que els mengis com a mínim “tres o quatre cops per setmana” i a més et recorda que són molt econòmics i tenen moltes possibilitats a l’hora de cuinar-los.

❌ 5. És millor evitar el gluten, tot i no ser celíac

El gluten només l’han d’eliminar de la dieta les persones celíaques i que per tant tenen intolerància a aquesta proteïna del blat i altres cereals. En la resta de població menjar sense gluten no té cap sentit. “No cal eliminar el gluten de la dieta per obtenir beneficis en la salut”, conclou el nutricionista.