L’activitat a la seu de l’equip suís de la Copa Amèrica, l’Allinghi Red Bull Racing, s’ha multiplicat aquesta setmana. Fins divendres, 13 d’octubre, s’hi estan seleccionant els equips definitius que han de conformar la categoria femenina i la dels joves per participar en la Women’s America’s Cup i la Youth America’s Cup. Dels 69 candidats inicials han arribat al procés final 20, i aquests dies hauran de demostrar la seva perícia portant un vaixell de competició 69F. Al final se seleccionaran sis dones i sis joves, els noms dels quals es faran públics d’aquí a uns 10 dies.

La primera Women’s America’s Cup

Barcelona acollirà, entre el 26 de setembre i el 16 d’octubre del 2024, la primera edició de la Puig Women’s America’s Cup.

Aquest és un món molt tancat, ara mateix, reservat als homes i espero que això pugui obrir-nos les portes”
Maud Jayet, aspirant a l’equip suís femení de la Copa Amèrica

Per a les nou aspirants a entrar a formar part de l’equip suís femení de la Copa Amèrica aquesta és una oportunitat única i molt especial. Ens ho explica la Maud Jayet, guanyadora d’una medalla de plata en el campionat europeu d’embarcacions làser i que aspira a formar part d’aquest equip de dones, “aquest és un món molt tancat, ara mateix, reservat als homes i espero que això pugui obrir-nos les portes. Formar part d’aquesta primera Copa Amèrica femenina serà molt especial”.

Jayet té clar que el fet que la competició principal coincideixi en dates amb la femenina comportarà més atenció mediàtica. També és conscient que la competició femenina és un pas previ important a la incorporació de les dones en els equips principals de la Copa Amèrica: “Estic segura que aquest serà un primer pas per, potser un dia, estar en un vaixell més gran. I espero que en la propera edició de la Copa Amèrica hi hauran dones que formen part de les tripulacions dels equips principals de la competició i això també ajudarà a simplificar l’accés de les dones”.

Un pas necessari per a la Copa Amèrica

L’entrenador de l’equip femení i jove suís, Matias Brühler, es mostra especialment entusiasmat amb l’arribada de la competició femenina. “Aquesta serà la primera edició de la Women’s Cup. És una oportunitat única i posa a les dones al centre del món de la vela. Una cosa que l’olimpisme ja feia fa temps i que la Copa Amèrica ha pres nota. És un desafiament enorme”.

És qüestió de temps, les dones arribaran al timó més abans que tard”
Matias Brühler, cap assessor de la Youth & Women Team

Brühler també reflexiona sobre l’arribada de les dones als primers equips de la competició, “és qüestió de temps i a l’hora de navegar, sobretot en aquests vaixells en els quals algunes posicions no requereixen d’una gran exigència física, les dones arribaran al timó més abans que tard“.

La importància del planter

Els mateixos dies que la copa femenina se celebrarà la dels joves, la Youth America’s Cup. Una competició especialment important per els equips, perquè d’aquí acostumen a sortir els atletes que competiran al primer equip en el futur.

Aquest és el somni de molts joves com nosaltres i això motiva molt”
Andrea Aschieri, aspirant de l’equip suís de la Youth America’s Cup

De fet, en el cas de l’equip suís cinc dels seus integrants actuals van sortir de les Youth Cups del 2013 i 2017. L’Andrea Aschieri és un dels 11 aspirants a formar part d’aquest equip suís, i explica que “hi ha molta gent que ha participat en la Youth altres anys i que ara es troben a la Copa Amèrica de veritat, aquest és el somni de molts joves com nosaltres i això motiva molt“.

Per aquests joves talents nascuts a Suïssa la vocació marinera és un repte afegit, “és veritat que a Suïssa tots nosaltres hem començat a navegar en un llac, però ja estem acostumats a navegar en el mar, ja sigui a Espanya a Itàlia o França, on hem d’anar per entrenar en condicions”.