uefa

(EFE) La UEFA ha confirmat que el seu Comitè d’Apel·lació ha decidit admetre la participació del Barça aquesta temporada a les seves competicions i que el procediment relatiu a la seva admissió pel cas Negreira queda suspès, tot i que es podrà reprendre d’ofici a petició dels inspectors d’Ètica i Disciplina (IED) encarregats del cas.

Un comunicat de la UEFA esperat

El FC Barcelona és admès provisionalment a participar en les competicions de clubs de la UEFA 2023-2024. Es reserva una decisió futura sobre l’admissió/exclusió de les competicions de clubs de la UEFA”, ha anunciat l’organisme en un comunicat.

Ha assenyalat també que el Barcelona “està obligat a mantenir informats els inspectors del progrés de les investigacions en curs de forma proactiva i a proporcionar tots els documents i informació que sol·licitin”.

La UEFA, que el 23 de març passat va anunciar l’obertura d’una investigació al Barça pel cas Negreira i la designació d’inspectors disciplinaris per dur-la a terme, convida “a continuar i finalitzar la investigació i a enviar un nou informe al Comitè d’Apel·lació de la UEFA sempre que considerin que cal avaluar l’admissió/exclusió del FC Barcelona”.

L’informe dels inspectors Samuel Leuba i Mirjan Kollerm, segons el club, es va mostrar favor que el Barcelona participi en la Lliga de Campions 2023-24, com aquest dijous ha mantingut la UEFA.

El cas Negreira, l’origen de tot

L’obertura de la investigació al Barcelona per part de la UEFA es va produir després de conèixer-se la iniciada per la justícia espanyola sobre l’anomenat cas Negreira, davant d’una potencial violació del seu marc legal pels pagaments fets a José María Enríquez Negreira (7,3 milions d’euros), que va ser vicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres entre el 2001 i el 2018.

La UEFA va designar per això els inspectors Leuba i Kollerm, que van enviar un qüestionari d’unes 70 preguntes al club. El president, Joan Laporta, es va reunir amb el de l’organisme europeu, Aleksander Ceferin, a finals d’abril a Eslovènia per donar-li explicacions en persona sobre el cas.

Anteriorment el club blaugrana havia remès per escrit un informe a la UEFA sobre això.

Un cas que continua investigat a Espanya

El cas es va originar el juliol del 2019, per l’impost de societats dels exercicis 2015, 2016, 2017 i 2018, i de l’impost sobre el valor afegit (IVA) del 2015, 2016 i 2017, pels pagaments efectuats en relació amb les factures girades per les empreses vinculades a Enríquez Negreira.

La UEFA, el maig del 2022, va obrir una investigació i el darrer 10 de març va presentar una denúncia al Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona contra el FC Barcelona, els seus expresidents Sandro Rosell i Josep María Bartomeu, i Enríquez Negreira, Óscar Grau i Albert Soler, per un delicte continuat de corrupció en l’àmbit esportiu.

El jutjat la va admetre a tràmit el 15 de març i també la personació de La Lliga i la querella presentada per l’àrbitre Xavier Estrada Fernández.

Segons la denúncia, l’entitat blaugrana, a través dels presidents Rosell i Bartomeu, “va assolir i va mantenir un acord, estrictament confidencial, amb José María Enríquez Negreira, per tal que, en qualitat de vicepresident del CTA i a canvi de diners —7,3 milions d’euros entre el 2001 i el 2018— fes actuacions tendents a afavorir el FC Barcelona en la presa de decisions dels àrbitres en els partits que disputés el club”.