El periodista i realitzador Pierre-Stéphane Fort va estar dues setmanes a Doha abans de l’estiu amb visat de turista però amb una càmera per poder gravar. I va trobar moltes ocasions per treure-la davant de les pèssimes condicions de vida dels treballadors migrants, actualment treballant com a vigilants de seguretat als estadis. El resultat és el documental ‘Qatargate, the secrets of the world cup’ que es projectarà dimecres 7 de desembre a la dinovena edició del Festival de Cinema de Drets Humans de Barcelona.

Brutícia, insalubritat i insectes

El film mostra els pisos on viuen amuntegats els treballadors, la majoria provinents d’Àfrica i el sud d’Àsia. Tant al lavabo com a la cuina, la brutícia i la insalubritat són evidents i també els insectes hi fan acte de presència. “Viuen en condicions d’autèntica pobresa”, afirma el director francès, qui assegura que molts treballadors li han verbalitzat que “volien suïcidar-se”. Aquests homes han titllat la seva situació d’esclavatge modern i que “els tracten com a robots”.

Ni a la FIFA ni al govern de Qatar els importa el més mínim els treballadors migrants”
Pierre-Stéphane Fort, director de ‘Qatargate’

Pierre-Stéphane Fort assegura que les “millores laborals” que es van aconseguir teòricament el 2017 “no s’estan implementant”. També afirma que amb el salari mínim —regulat des del 2017—, uns 300 euros, i amb l’elevat cost de la vida a Qatar, només es poden permetre comprar menjar que, segons Fort, “pot arribar a ser perjudicial” (a la cinta es mostra un mercat amb peces de carn esteses a terra amb una higiene dubtosa).

Cuina dels treballadors migrants a Qatar al documental ‘Qatargate’

A més, no els paguen o els paguen tard, i treballen jornades maratonianes. Això ho explica un treballador a cara tapada per por a ser deportat.

Un afer d’Estat

‘Qatargate’ denuncia també el que en el seu moment ja va publicar la revista francesa ‘France Football’, la possible corrupció al darrere la candidatura de Qatar per acollir el Mundial de futbol. Pierre-Stéphane Fort, però, se centra en la figura de Nicolas Sarkozy i el que considera “una qüestió d’Estat”. L’expresident de la República francesa i l’expresident de la UEFA Michel Platini es van reunir amb Tamim al-Thani, cap d’Estat actual de Qatar per, suposadament, negociar el suport a la candidatura a canvi de salvar el PSG, en dificultats econòmiques greus. En aquesta trobada, a més, l’estat qatarià va atorgar contractes milionaris a empreses franceses i va comprar avions de combat a França.

Fotograma del documental ‘Qatargate’

Actualment la fiscalia francesa investiga Sarkozy per delictes de corrupció, blanqueig i tràfic d’influències relacionats amb el Mundial. El judici és encara en fase d’instrucció. El realitzador de ‘Qatargate’ afirma que, per ara, ningú no ha respost davant de la justícia pel que ha fet.

Cap boicot real al Mundial

El director de ‘Qatargate’ no creu que s’hagi fet enlloc un boicot real, però compara les audiències de França del Mundial, que han estat molt bones, amb les d’Alemanya, un 40 o 50 % més baixes que en el darrer campionat celebrat a Rússia.

Fort afirma “estar en xoc” davant del silenci de França, país referent pel que fa als drets humans. La posició política de França, diu Fort, “va de diners i gas” i afegeix que Qatar “s’està convertint cada dia en un aliat més preuat” del país francès.