De petit somiava a ser periodista esportiu i va aconseguir formar part de la redacció d”El País’. Però Fonsi Loaiza (Màlaga, 1990) aviat es va adonar que no combregava amb la forma de fer periodisme en el futbol: “Eren submisos i servils al poder”. I va decidir anar a la seva i investigar què s’amagava darrere aquest negoci milionari. Al seu primer llibre, ‘El poder del palco’, destapava els negocis fraudulents en una biografia no autoritzada de Florentino Pérez. Ara, amb ‘Qatar, sangre, dinero y fútbol’ desgrana la cara més fosca del Mundial 2022.

‘El mundial de la vergonya’

Loaiza fa una crida amb el seu segon llibre a “fer un boicot” al “Mundial de la vergonya i la infàmia” de Qatar, on assegura que s’ha fet negoci amb milers d’obrers morts —7.000 segons la Fundació per a la Democràcia— en la construcció d’estadis. Aquest popular tuiter denuncia a més que en aquest país àrab les dones són tractades com de segona classe i es persegueixen els drets de les persones LGTBI

El futbol com a organització criminal 

El desembre del 2010 els 32 països participants en el Mundial van votar unànimement Qatar com a seu d’aquesta competició. Fonsi Loaiza assegura que els xeics àrabs van comprar no només la FIFA per aconseguir-ho sinó també països com França i Espanya.

El futbol negoci cada vegada em fa més vergonya. És el moment d’apostar per un futbol popular no vinculat a la màfia”
Fonsi Loaiza, periodista

En el cas de l’estat espanyol, el periodista malagueny afirma que hi va haver una aliança del país àrab amb l’exvicepresident de la Federació Espanyola de Futbol Ángel María Villar, Sandro Rosell i Florentino Pérez per afavorir negocis “en una illa que necessitava construccions”.

‘La porteria’
Fonsi Loaiza presenta ‘Qatar, sangre, dinero y futbol’ al programa de Pitu Abril

Loaiza afirma que Football Leaks ha demostrat que el futbol és una organització del crim en la qual es blanqueja capital des de paradisos fiscals i afegeix que ara hi han entrat els xeics àrabs “comprant voluntats”. Assegura que cada vegada sent més vergonya del “futbol negoci” i que és el moment d’apostar per un futbol popular.

Fonsi Loaiza, autor de ‘Qatar, sangre, dinero y fútbol’

Els futbolistes s’han venut al millor postor

Fonsi Loaiza diu no esperar cap tipus de boicot per part dels futbolistes, molts dels quals “s’han venut al millor postor”. I parla de Xavi, Guardiola, Raúl Gonzalez —i tants altres, diu— que han marxat a jugar a Qatar de retirada per guanyar més diners en una teocràcia feudal. 

Aquest tuiter titlla de vergonyós que Qatar patrocinés el Barça després que WikiLeaks assegurés que el país finançava el terrorisme jihadista.

Entitats pro drets humans denuncien els abusos al Mundial de Qatar

Presas, Cantona i Klopp

Fonsi Loaiza cita l’exjugador del Barça Oleguer Presas i l’exjugador del Manchester United Eric Cantona com a únics futbolistes que s’han manifestat obertament a favor de boicotejar el Mundial. I Loaiza afegeix que Jürgen Klopp, entrenador del Liverpool, va ser un dels pocs a parlar clar i dir que hi ha hagut moltes oportunitats per denunciar les morts de migrants treballadors i que no fer-ho “ens fa culpables”.

Un periodista amenaçat de mort diàriament

Fonsi Loaiza admet que diàriament rep insults i amenaces de mort i ho considera un afalac venint de grups d’ultradreta. Aquest periodista andalús afirma que portar braçals amb els colors de l’arc de Sant Martí “és postureig”. La forma, diu, de boicotejar de veritat el Mundial és “no veure’l” o “queixar-se que TVE n’hagi comprat els drets sense saber el que ens ha costat a tots nosaltres”. Finalment Loaiza afirma que “no penso mirar el Mundial ni cap resum tot i que m’encanta el futbol”.

Com a projectes de futur, es planteja una segona entrega de la biografia no autoritzada de Florentino Pérez, perquè afirma que en el llibre ‘El poder del palco” va fer curt.