Xavier Estrada Fernández
@rfef

Xavier Estrada Fernández, exàrbitre de Primera Divisió i actualment vinculat com a col·legiat de la sala VAR, ha estat el primer a presentar una denúncia contra Enríquez Negreira i el seu fill per un presumpte delicte de corrupció esportiva o de frau esportiu, segons ha avançat TV3.

La primera querella pel cas Negreira

El cas Negreira fa setmanes que continua desgranant-se a través dels mitjans de comunicació, amb informació filtrada en què s’expliquen pagaments o burofaxos amb amenaces. Ara, però, ha anat un pas més enllà i ja té la primera denúncia interposada. Ha estat l’exàrbitre Xavier Estrada Fernández qui ha presentat una querella criminal contra José María Enríquez Negreira i el seu fill, Javier Enríquez Romero, segons ha explicat TV3, per un presumpte delicte de corrupció esportiva o de frau esportiu.

En la querella, a què ha tingut accés TV3, Estrada Fernández assegura que l’exvicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres “tenia o podia tenir” influència sobre els col·legiats. També considera que “tenia un ànim de lucre evident”. La denúncia afegeix també que “els fets denunciats atempten contra el bon nom dels àrbitres, la integritat esportiva i el futbol professional a Espanya”, fent referència al comportament que hauria de ser “irreprotxable dels àrbitres professionals de futbol, inclòs el Comitè Tècnic d’Àrbitres de la RFEF”.

Estrada Fernández considera que hi ha jurisprudència amb el cas Hoyzer, en què el col·legiat alemany Robert Hoyzer va ser condemnat per arreglar partits amb l’objectiu que una màfia croata de Berlín s’enriquís amb apostes esportives.

Un àrbitre en actiu

El més sorprenent de tot plegat és que la querella arriba per part d’un particular i a més àrbitre en actiu, ja que Estrada Fernández continua exercint al VAR. El lleidatà va començar a xiular el 2009 a la Primera Divisió fins al 2021, quan es va retirar per qüestions d’edat i només podia dedicar-se al VAR.