regals negreira barça
EFE/ Arxiu

El cas Negreira és el nom amb què s’han batejat els pagaments del Barça per valor de més de 7 milions d’euros a l’exvicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres, José María Enríquez Negreira des del 2001 fins el 2018. La informació la va destapar el programa ‘Què t’hi jugues?’, de la Cadena SER, i el mateix FC Barcelona la va confirmar en un comunicat.

A continuació et detallem què es el cas Negreira i tot el que has de saber dels pagaments del Barça al vicepresident d’àrbitres.

El cas Negreira, sota la Fiscalia de Barcelona

La Fiscalia de Barcelona investiga l’empresa de José María Enríquez Negreira, DASNIL 95, SL, per corrupció entre particulars. La investigació comença a través d’Hisenda, per una inspecció fiscal d’1,4 milions pagats pel Barça entre el 2016 i el 2018, per irregularitats en la tributació de DASNIL 95 durant els tres exercicis.

Des de quan hi ha aquests contractes?

El club ha confirmat que aquests contractes han existit. Des de la directiva de Bartomeu s’assegura que els pagaments ja els van heretar, que van començar a la primera època de Laporta el 2003. Tot i que s’ha especulat que potser venien d’abans i tot, Joan Gaspart ha declarat que ell no és coneixedor d’aquests contractes i pagaments durant la seva etapa com a president.

Els pagaments que s’investiguen, però, daten de l’època de Bartomeu com a president.

Quin tipus de contractes son?

Segons la Cadena SER, el Barça va pagar 532.728,02 euros a DASNIL 95 el 2016, 541.752 euros el 2017 i 318.200 euros el 2018. Aquests pagaments són en concepte d’informes futbolístics. El Barça, en el seu comunicat, diu que els subministraven “en format vídeo, informes tècnics referits a jugadors de categories inferiors de l’estat espanyol per a la secretaria tècnica del club” i, posteriorment, “es va ampliar amb informes tècnics relacionats amb l’arbitratge professional a fi de complementar informació requerida pel cos tècnic del primer equip i del filial, una pràctica habitual en els clubs de futbol professionals”.

El Barça es va beneficiar dels arbitratges?

De moment no es pot demostrar que hi hagués tracte de favor al Barça. Segons el que Enríquez Negreira ha explicat a la Cadena SER, ell no va afavorir mai el Barça en cap decisió ni designació arbitral, i continua dient que la seva feina era simplement assessorar el club blaugrana. Negreira “recomanava al Barça com s’havien de comportar els jugadors davant de cada àrbitre, què podien i què no havien de fer depenent del col·legiat designat per als partits”.

Des del club insisteixen que emprendran accions legals “contra qui malmeti la imatge del club amb possibles insinuacions contràries a la reputació de l’entitat que es puguin produir arran d’aquestes informacions”.

Es pot sancionar el Barça?

El procés judicial està obert, però difícilment es podria sancionar el Barça. Segons ha explicat el president de La Liga, Javier Tebas, “No és possible que existeixin sanciones disciplinàries esportives, ja que des del 2018 al 2023 han passat cinc anys, i aquest tipus de sancions prescriuen als tres“. En el cas d’irregularitats fiscals i altres tipus d’irregularitats, com, per exemple, que el Barça hagués tingut un tracte de favor arbitral, caldrien proves per demostrar-ho (àudios, documents, etc.) i, de moment, no n’hi ha.