La natació és un dels millors esports per a la salut: es treballa tota la musculatura, té poc impacte a les articulacions i l’edat o la condició física no en són un impediment. Per a persones amb algun tipus de discapacitat té molts beneficis i el Club Natació Barcelona n’és molt conscient. Des de fa anys, a la Nova Escullera tenen un grup de natació inclusiva. Alguns d’ells, fins i tot, tenen llicència federativa i competeixen en campionats.

La inclusió màxima

Aquesta temporada, des del club es va voler fer un pas més endavant. El grup de nedadors amb discapacitat entrenen amb els de competició i, de moment, els beneficis són evidents. El cas del Pablo Errando és paradigmàtic. Té 15 anys i neda des que en tenia cinc. També fa anys que competeix en diferents campionats i ara és moment d’intentar millorar les marques amb l’incentiu d’entrenar amb gent que no té discapacitat. Marc Pascual, entrenador del CN Barcelona i membre de la Federació Catalana d’Esport Adaptat, té clar que “hi ha més factors positius. A escala social és molt més ric, perquè té relació amb altres companys, però també en àmbit competitiu és molt enriquidor”.

Natació inclusiva al CN Barcelona Nova Escullera

Molt més que natació

Nedar és beneficiós, la competició, també, però hi ha molt més. El Pablo se n’orgulleix de tenir “amics arreu d’Espanya gràcies a les competicions” i el seu entrenador, Rubén Reguart, considera que “han fet un grup d’amics molt potent que li ha permès veure la seva discapacitat dins de la normalitat”. Queda clar que la natació és un esport del qual se’n beneficia tothom.

El grup de natació inclusiva

El Club Natació Barcelona té aquesta temporada un total de 12 nedadors amb alguna discapacitat, però només cinc tenen fitxa federativa. Són els que participen en els campionats tant a Catalunya com a escala estatal. De fet, han participat a Valdemoro, Madrid, en el Campionat d’Espanya de natació adaptada escolar. En Pablo ha acabat en la dotzena posició del rànquing de la categoria junior masculí amb un total de 1949 punts. També es fa, de tant en tant, alguna concentració entre els nedadors que tenen més nivell per tal de millorar la tècnica i que puguin adaptar-se, de mica en mica, a l’alta competició.