Aquest diumenge 25 de novembre s’ha fet una de les curses més mítiques i més multitudinàries del calendari barceloní.

Inscripcions a la Jean Bouin 2018 de Barcelona

Les inscripcions per als corredors populars (lògicament, l’elit té una inscripció diferent) s’han fet, com és habitual, en la pàgina web de Xip Groc. La de 10 quilòmetres val entre 17 i 20 € i la de cinc quilòmetres, entre 15 i 18€. La prova llarga puntua triple en la Lliga Championchip i forma part de la Challenge 10k de Barcelona, que aglutina bona part de les curses de 10.000 metres de la ciutat. Els escolars s’hi han d’inscriure a través de la pàgina web de la prova.

Hores de recollida de dorsals (consultar segons inscripció):

  • Divendres 23 de novembre de 10 a 20 h
  • Dissabte 24 de novembre de 10 a 20 h

La Jean Bouin és la cursa degana de Barcelona. La primera edició es va fer el 1920 i ja en són 94 les que s’han disputat. És el segon esdeveniment atlètic de l’estat espanyol (després del Cross de Reyes de la Gimnástica de Ulia – San Sebastián, tot i que aquest té menys edicions), a banda també dels campionats d’Espanya d’atletisme. El nom de Jean Bouin està dedicat a l’atleta francès mític dels anys 10 del segle XX, subcampió olímpic de 5.000 metres en els Jocs Olímpics d’Estocolm del 1912 i plusmarquista mundial de 10.0oo metres. Jean Bouin va morir el 1914 en la Primera Guerra Mundial.

Jean Bouin 2018

La cursa de curses

Una de les particularitats de la Jean Bouin és la gran quantitat de curses que s’hi fan. Es pot dir que és una “cursa de curses” perquè tots els participants, des dels més petits fins als professionals, hi tenen cabuda amb distàncies molt diverses. De fet, la matinal atlètica d’aquest 25 de novembre disposa d’un total de 15 curses diferents.

Cursa Open

Es la primera que es fa i la dedicada al corredor popular. Comença a les nou del matí i des de fa uns anys té dues modalitats diferents, la de cinc i la de 10 quilòmetres. Les dues proves surten de l’avinguda de Rius i Taulet, però la curta acaba a Arc de Triomf i la de 10, al lloc d’inici.

Circuit de 10 quilòmetres de la Jean Bouin

El circuit de 10 quilòmetres de la Jean Bouin és un dels clàssics de les proves atlètiques de Barcelona perquè surt de l’avinguda de Rius i Taulet per arribar a la Gran Via fins a l’Arc de Triomf. Allà, fent una mica de ziga-zaga, passa pel costat del Parc de la Ciutadella i l’avinguda del Marquès de l’Argentera fins a arribar al passeig de Colom. Fins aquí tot serà relativament fàcil perquè haurem corregut amb cert avantatge pel fet de tenir un perfil positiu. A l’inici del Paral·lel comença la part més dura del circuit, que s’acaba d’endurir perquè es puja pel carrer de Lleida.

Jean Bouin 2017 Carles Castillejo guanyador

L’any passat, Carles Castillejo va aconseguir el triomf per segon any consecutiu. El 2016, el mateix Castillejo va aconseguir el triomf de la prova Open i es va convertir en el primer atleta a fer-ho tant en categoria elit com en la dels aficionats. Aquest 2018 hi participarà, però sense esperit de guanyar-la perquè ha tornat d’una lesió.

 

Recorregut per a elits

Normalment els corredors d’elit acostumen a sortir a la mateixa vegada que els aficionats, però aquesta cursa canvia. Per oferir un servei diferent, la cursa dels professionals es disputa “a posteriori” i amb un altre recorregut. L’organització prepara un circuit per Montjuïc de 3.300 metres que varia segons la categoria. Per als júniors i sub-23 es fa una volta (noies ) o dues (nois). En la categoria absoluta femenina es fan dues voltes amb un total de 6.600 metres, i en la masculina, tres i, per tant, 9.900 metres. Aquestes dues últimes proves donen el tret d’inici a les 11.20 h.

El circuit de 3.300 metres de la Jean Bouin, en el qual fan una, dues o tres voltes

Cursa infantil

La Jean Bouin és el bressol de les curses populars i vol mantenir l’esperit de base. Per aquest motiu i per edats, es fan nombroses curses depenent de la categoria, des dels alevins (sub-10) i fins als juvenils (sub-18). El circuit és diferent perquè té un total de 1.200 metres i tot depenent de l’edat fan una, dues o tres voltes.

t

Afectacions al trànsit

Com és habitual quan hi ha una cursa a la ciutat, hi haurà afectacions en el recorregut d’algunes línies d’autobús. Aquestes són les que es desviaran o tindran un recorregut limitat: D20, D50, H12, H14, H16, V9, V11, V13, 15, V17, 7, 13, 19, 21, 22, 24, 39, 45, 46, 47, 52, 54, 55, 59, 62, 63, 65, 67, 79, 120, 121 i 150. També hi haurà afectacions a les rutes vermella i blava del Bus Turístic.

Pel que fa al vehicle privat, es faran talls o desviaments a alguns carrers per tal que els cotxes evitin el tram de la cursa. La Gran Via de les Corts Catalanes, el passeig de Colom i l’avinguda del Paral·lel seran les principals vies afectades. Està previst que les afectacions comencin a les 8.30 hores del matí i que la circulació normal de vehicles es restableixi a les 14 h.