Josep Cubells màxim directiu Barça bàsquet visita entrenament
Foto: @FCBbasket

(EFE) El directiu responsable de la secció de bàsquet del Barça, ​​Josep Cubells, va assegurar en una entrevista a EFE que el club blaugrana no preveu fer més retallades a la secció per al curs 2024-2025, i va subratllar que fins i tot podria incrementar el pressupost sempre que l’economia global de l’entitat ho permetés.

Per a l’any que ve, la idea és no reduir-lo [el pressupost de la secció]; si podem, és mantenir-lo o augmentar-lo una mica. Evidentment, això anirà dins de la globalitat del club, que ha d’anar remuntant la situació econòmica heretada” , va precisar Cubells.

El directiu va assenyalar que el Barça està fent servir “els ressorts econòmics” que té a la seva disposició per millorar els comptes, i va posar com a exemple els ingressos derivats per la venda d’entrades a la secció de bàsquet que l’any previ a la pandèmia van ser de dos milions, el curs passat de 4,1 i per a aquesta campanya hi ha una previsió de 4,9.

Incrementar ingressos, una prioritat

Tot i que Cubells no veu factible la sostenibilitat econòmica de la secció fins que es construeixi el nou Palau Blaugrana i se n’augmenti l’aforament, ha destacat les obres de modernització de l’actual pavelló i les iniciatives com els seients VIP, que es paguen a 350 o 400 euros, com a factors d’aquesta millora.

De fet, el Barça, amb la premissa de rendibilitzar al màxim la infraestructura existent, preveu que el dèficit endèmic del bàsquet passi de 30 milions la temporada 2022-2023 a 13 a la campanya 2023-2024.

En aquest sentit, Cubells va revelar que la secció assumirà una remodelació interna per adoptar “una estructura similar a la d’un club dins d’un club” que permeti incrementar els ingressos, i va citar la incorporació d’una persona específica per reforçar els ingressos a través de patrocinis.

En ser preguntat pels terminis de construcció del nou Palau, que està pressupostat dins del finançament de l’Espai Barça, el responsable del bàsquet va contestar que no pot dir quan es posarà la primera pedra de les obres, encara que sí que va especificar que espera que estigui acabat abans del 2030.

Retallades i canvi de cicle

Aquestes declaracions arriben després d’un estiu marcat per l’auster pla de tresoreria dissenyat pel Barça, que preveia la reducció del pressupost de 40 milions d’euros a uns 28 i una rebaixa a la massa salarial de gairebé 10 milions, segons va concretar Cubells, que va acabar precipitant un canvi de cicle esportiu a la secció.

La no renovació de l’entrenador Sarunas Jasikevicius va anar seguida de la rescissió contractual de Nikola Mirotic i Cory Higgins, els casos de la qual seguiran la via judicial, i la sortida de tres jugadors més que acabaven contracte (Sertac Sanli, Kyle Kuric i Mike Tobey).

Sempre es va confiar en Saras. La relació sempre ha estat cordial, ens ha deixat tres anys d’èxits i ens ha permès tornar a l’elit. No es va arribar a un acord per una qüestió de pressupost i de planificació esportiva”, va explicar el directiu sobre la sortida del tècnic lituà.

Pel que fa a la rescissió contractual de Mirotic, Cubells va incidir que des de l’arribada de l’actual directiva el 2021 es va voler fer una rebaixa salarial i es va insistir diverses vegades en aquest aspecte, però l’agent del jugador no ho va acceptar.

Si l’agent hagués estat més sensible amb el club, hauria estat diferent. Nikola era molt feliç a Barcelona, ​​però tampoc no et pots posar al cap de l’altre. La bona voluntat es quedava en les paraules. Aquest és un contracte fora de mercat que ens ve heretat, en la línia de molts altres al futbol, ​​i ho abordem de l’única manera possible”, va detallar.

Cubells va admetre que pot ser que es pagui una part o més dels contractes de Higgins i Mirotic, però va subratllar que acomiadar-los era l’única opció per complir el “fair play” financer.

El Barça, favorable a l’entrada de Dubai a l’Eurolliga

Finalment, el directiu del Barça es va mostrar contrari a un eventual trasllat de la seu de l’Eurolliga, actualment ubicada a la Ciutat Comtal, però va donar suport obertament a la possible entrada d’un club de Dubai a la competició: “Tindria molta repercussió a l’Orient Mitjà i globalment, amb un impacte econòmic molt bo per als equips de l’Eurolliga”.

“Hi ha diverses propostes de Dubai i tant el director general com la junta encara ho estan gestionant. No ha de ser només un equip, sinó que pot anar acompanyat per la creació d’una lliga local competitiva que fomenti el bàsquet a la zona. L’exemple a seguir és Alemanya, on hem aconseguit que el Bayern i l’ALBA es consolidin com a equips potents i estables”, va explicar.

En aquest sentit, Cubells ha explicat que hi ha una proposta perquè l’Eurolliga comenci abans i s’està negociant per assolir un acord amb la FIBA.

Hi ha d’haver una coordinació amb la FIBA, però per a nosaltres el més important és que l’Eurolliga és la competició de bàsquet més important del món i la seva independència és fonamental. Res no pot molestar una competició que creix any rere any i té un seguiment més gran globalment”, va concloure.