Monedes de consum local, monedes socials i solidàries, monedes ambientals… De monedes semblants a la de curs legal n’hi ha moltes, i totes tenen una mateixa característica: “És un diner sense cap interès per ser acumulat o invertit per aconseguir-ne una rendibilitat”. Així és com August Corrons, professor d’economia i empresa de la UOC, ha definit la moneda social aquest matí en una entrevista al programa ‘El matí de Barcelona’, de betevé 91.0 fm. Per Corrons, “el principal obstacle encara som les persones, que pensem que el diner no oficial ha de ser de joguina”.

Més de 350 inscrits debaten aquesta setmana a la ciutat sobre projectes relativament joves que s’han implantat en diverses ciutats, com per exemple Còrdova, Sevilla, Lisboa o Nantes, i dels quals encara s’està valorant l’impacte. Segons el professor d’economia, en alguns casos “les vendes han pujat entre un 5 i un 10 per cent a dins la ciutat que ho ha posat en marxa”. Corrons defensa que “no es tracta d’aïllar-se de l’exterior, sinó de generar riquesa local”. El plantejament d’aquestes monedes “municipals” és crear un circuit d’intercanvi entre comerços, consumidors i proveïdors locals. Per Corrons, que una ciutat de l’envergadura de Barcelona posés en marxa una moneda social “significaria un impuls definitiu per a aquest tipus d’activitat”.

Escolta l’entrevista sencera aquí: