L’hivern ha estat llarg i fred a bona part del continent europeu
, però també a Catalunya, on les darreres borrasques han fet, a més, que les primeres setmanes de la primavera astronòmica fossin fresques i molt plujoses.
Un potent anticicló que abraçarà tot el continent europeu
Després del primer tast primaveral de diumenge, la setmana s’ha iniciat amb núvols i alguns xàfecs a causa del pas d’un front fred. El de dilluns, però, serà l’únic canvi de temps significatiu de la setmana, perquè els mapes anuncien l’arribada d’un període de bonança i tranquil·litat meteorològica a partir de dimarts.
El responsable d’aquesta tongada primaveral dels pròxims dies serà l’establiment d’un potent anticicló a l’oest i el centre d’Europa, que es combinarà amb l’arribada d’una massa d’aire procedent de l’Àfrica en altura. La bombolla càlida africana s’estendrà cap a latituds septentrionals causa de la presència de vents del sud, un fet que garantirà uns quants dies de bonança i temperatures clarament més altes de l’habitual arreu del continent europeu.
El següent mapa mostra l’anomalia de temperatura a uns 1.500 metres d’altura respecte a la que seria normal per a aquestes dates:
Més calor a París o Berlín que a Barcelona
El centre d’aquest extens anticicló es mantindrà força dies estàtic aproximadament a la vertical d’Alemanya, Dinamarca i Polònia i implicarà que s’enregistrin temperatures especialment elevades en ciutats d’aquest entorn, poc acostumades al sol i la bonança primerenca.
Dijous i divendres seran els dies dies més càlids de la setmana, malgrat que les altes temperatures s’allargaran com a mínim fins a l’inici de la setmana vinent. Dijous, per exemple, es preveu una temperatura màxima de fins a 29 ºC a París, 27 ºC a Berna, 26 ºC a Londres, 24 ºC a Berlín o de 21 ºC a Estocolm. A Barcelona el termòmetre s’enfilarà aquell dia fins a 22 ºC.
La bonança anirà a més a Catalunya aquests dies, sobretot a l’interior i Ponent, on el termòmetre s’enfilarà còmodament per damunt del llindar dels 25 ºC. En contrapartida a aquests valors plenament primaverals de bona part de Catalunya – atípics per a les dates al centre i el nord d’Europa- el termòmetre quedarà força més frenat a prop del mar a causa de la baixa temperatura de l’aigua, aquests dies gairebé dos graus per sota la mitjana a Barcelona, amb una marca similar a la què s’enregistrava a finals de gener.
Boira costanera
El contrast tèrmic entre l’aigua del mar, freda, i la massa d’aire més càlida en altura podrà afavorir la proliferació de bancs de boira costanera, un fenomen típic de la primavera al Mediterrani.
A @btveltemps seguirem com sempre minut a minut l’evolució del temps dels pròxims dies i la possible formació de bancs de boira a tocar de la costa barcelonina.