L’Espai Democràcia i Convivència vol que el 15 d’abril Barcelona torni a acollir una gran manifestació ciutadana coincidint amb el mig any de l’empresonament del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i el fins fa poc president de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez. El lema de la manifestació és “Pels drets i les llibertats, per la democràcia i la cohesió, us volem a casa!”. Les entitats preveuen que aquest diumenge arribin a Barcelona un miler d’autocars amb manifestants.

Horaris i com arribar a la manifestació

La manifestació sortirà diumenge 15 d’abril a les 12.30 h de la plaça d’Espanya i recorrerà el Paral·lel fins a arribar als Jardins de les Tres Xemeneies, on hi haurà l’escenari i des d’on es farà l’acte final. Això suposa un canvi respecte al recorregut i l’hora inicials, que citaven la ciutadania a les 11 h al passeig de Gràcia.

TMB recomana als ciutadans que hi vulguin participar desplaçar-se en transport públic, especialment en metro, perquè el trànsit en superífic a la zona de la plaça d’Espanya i el Paral·lel estarà restringit. Les estacions de metro més properes són: Espanya (L1 i L3), Poble Sec (L3), Paral·lel (L2i L3). Tot i això, en cas d’aglomeracions, TMB també recomana com a estacions alternatives: Sants Estació (L3 i L5), Tarragona, (L3), Rocafort (L1), Urgell (L1) i Drassanes (L3). TMB ha preparat un dispostiu especial per reforçar el servei de metro entre les 11h i les 16h i augmentarà el nombre de combois per garantir un interval de pas d’entre 4 i 5 minuts.

A causa de la manifestació també hi haurà 23 línies d’autobús que patiran alteracions severes del servei entre les 10 del matí i les 15h aproximadament, tant pel que fa a desviaments com a limitacions de recorregut. Les línies afectades són: D20, D40, H12, H14, H16, V7, V11, V13, 13, 21, 24, 41, 46, 50, 55, 59, 65, 79, 91, 109, 120, 121 i 150.

Per als qui venen de la resta del territori català, l’ANC ja té més de 800 autocars  contractats i esperen arribar al miler aquest diumenge. De fet, l’ANC pronostica que a la marxa s’hi sumaran més d’un milió de persones i que serà una manifestació “massiva”.

La Guàrdia Urbana recomana agafar el metro

Sobre les complicacions del trànsit s’hi ha referit Ricardo Salas, intendent major de la Guàrdia Urbana, que ha dit que la millor opció per moure’s diumenge per la ciutat és el metro. També ha alertat que la manifestació obligarà a fer talls de trànsit de forma progressiva que s’iniciaran a les set del matí i acabaran cap a les 15 hores.

Qui convoca la manifestació?

A diferència d’altres mobilitzacions, la convocatòria de diumenge 15 d’abril la fa l’Espai Democràcia i Convivència, que integra tant les entitats sobiranistes, l’ANC i Òmnium Cultural, com els sindicats CCOO i la UGT. També en formen part entitats com l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), la Federació d’Associacions de Pares i Mares de Catalunya (FaPaC), Lafede.cat-Organitzacions per a la Justícia Global, Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) o la Unió de Pagesos.

Les entitats convocants fan una crida a la ciutadania a participar en la manifestació per la necessitat, diuen, de “donar una resposta unitària en defensa de les institucions catalanes, els drets fonamentals, la cohesió social, el dret que té el poble català a decidir el seu futur polític i la democràcia”.

En l’escrit que acompanya la convocatòria de la manifestació, les entitats, sindicats i organitzacions de la societat catalana que conformen l’Espai Democràcia i Convivència adjunten aquest decàleg de punts dels valors que defensen i comparteixen:

  1. Ens aplega la necessitat de donar una resposta unitària en defensa de les institucions catalanes, els drets fonamentals, el dret que té el poble català a decidir el seu futur polític i la democràcia.
  2. Manifestem preocupació per la vulneració dels drets fonamentals i les llibertats democràtiques i la polarització social produïda en l’actual situació, del país.
  3. Ens constituïm en un espai plural i unitari per defensar les institucions de Catalunya i els drets i llibertats fonamentals dels ciutadans, ciutadanes, i la cohesió social.
  4. Considerem que els problemes polítics han de tenir una resposta política i no repressiva i, per això, demanem a totes les institucions catalanes, de l’estat i europees a cercar les formes i espais pel diàleg i la negociació política.
  5. Fem una crida a la societat catalana a respondre d’una manera pacífica i ferma en defensa de les institucions, del respecte a la diversitat del país i dels drets fonamentals, a favor del diàleg.
  6. Ens comprometem a respondre de manera coordinada davant de qualsevol acció que conculqui els drets fonamentals i a treballar per la convivència, la cohesió social  i el diàleg. Davant d’aquests fets no descartem cap forma pacífica de mobilització i resposta de país.