Més de 315.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han participat a la manifestació d’aquest diumenge convocada per Espai Democràcia i Convivència amb l’objectiu de demanar l’alliberament des polítics i líders sobiranistes empresonats. Sota el lema “Pels drets i les llibertats, per la democràcia i la cohesió, us volem a casa!” s’han sumat ciutadans vinguts d’arreu de Catalunya, amb més de 900 autobusos contractats, i diversos partits polítics, no només independentistes. La voluntat dels organitzadors era fer una marxa transversal i per això s’hi han sumat els comuns, però també diverses entitats i sindicats.

La mobilització ha avançat de plaça d’Espanya per l’avinguda del Paral·lel fins a arribar als Jardins de les Tres Xemeneies, on s’han fet els parlaments i s’han llegit dues cartes enviades des de la presó de Soto del Real per Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. La manifestació s’ha fet coincidint amb els sis mesos de l’empresonament dels líders sobiranistes a la presó de Soto del Real. Espai Democràcia i Convivència ha xifrat en 750.000 persones els participants a la marxa.

Transversalitat, amb entitats, sindicats i partits

El secretari general de la UGT, Camil Ros, ha definit la manifestació com a “àmplia i plural”. Ros ha afirmat que “venim a fer ponts i no a fer blocs” i ha afegit que “la presó preventiva no està justificada”. Per la seva banda, Javier Pacheco, secretari general de CCOO, ha reclamat recuperar “les institucions i l’autogovern”.

Les entitats sobiranistes també han fet gala de la transversalitat de la mobilització. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, s’ha mostrat satisfeta del fet que “comparteixin o no el projecte de la independència siguin aquí per dir prou a la repressió política”. El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha reclamat a l’Estat “que cessi amb aquesta actitud que fa mesos que dura”.

Catalunya en Comú – Podem, al costat de JxC i ERC

El president del Parlament, Roger Torrent, s’ha afegit a la segona filera de la marxa per, ha dit, “defensar els nostres drets i llibertats davant l’amenaça dels pilars fonamentals de la democràcia”. La portaveu de JxC, Elsa Artadi, ha recordat que la reivindicació d’aquest diumenge també ha estat per “alcaldes perseguits i per gent normal que es manifesta i l’acusen de terrorisme”. Des del PDeCAT, la coordinadora general, Marta Pascal, ha fet una crida a la unitat que, ha assegurat, demanen des de presó els polítics. Qui ha posat sobre la taula la denúncia de “repressió i involució democràtica” ha estat la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, a la qual també s’ha afegit el líder de Catalunya en Comú – Podem, Xavier Domènech, que ha definit d’èxit la manifestació. Membres de la CUP també s’han manifestat al mig de la mobilització.

Representació municipal a la mobilització

El president del Grup Municipal del PDeCAT, Xavier Trias, s’ha sumat a la mobilització amb un “sentiment de gran indignació”. Trias ha explicat que aquest dissabte ha estat a Estremera i que “és una situació que trenca el cor”. El líder del PDeCAT a l’Ajuntament creu que “és molt important que la gent demostri unitat manifestant-se amb un sol clam: llibertat presos polítics” i s’ha preguntat, retòricament: “Gent interessada intenta explicar que no són presos polítics i és la mentida més grossa de la història, si no, per què són a la presó?”. 

Des d’ERC, el president del Grup Municipal, Alfred Bosch, ha definit com a “injusta” la situació actual i s’ha mostrat segur que “lluitarem fins que tots surtin de la presó i tornin de l’exili”. Bosch creu que “són gent que no han fet res dolent”.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també s’ha afegit a la manifestació que ha considerat “massiva i transversal”. Colau també ha demanat “prou judicialització, volem diàleg” i s’ha fet seu el lema “Us Volem a Casa”.

Ambient festiu

Els milers de persones han arribat d’arreu de Catalunya amb pancartes i cartells demanant la llibertats dels presos. Alguns, fins i tot, han confessat haver-les reutilitzat ja que han participat a altres manifestants des de l’1-O. Ha estat en un ambient molt festiu, amb un tema estrella, la cançó infantil alemanya que sembla que faci referència a Puigdemont. Entre el munt de persones, i sota un sol de primavera, els més veterans no s’han pogut estar de portar-se la cadira.