Cues a la Model per participar en les diferents taules rodones organitzades per la plataforma No Callarem dins les activitats organitzades a la Setmana per la Llibertat d’expressió . L’aforament limitat ha fet que la xerrada ‘Veus contra la repressió’ hagi omplert de gom a gom l’espai i molta gent que s’ha quedat fora ha hagut de seguir la xerrada des del pati.

En el debat, el representant legal de Puigdemont, Junqueras i els Jordis davant l’ONU, Ben Emmerson, ha assegurat que la comunitat internacional s’està adonant que el Govern espanyol “està desmantellant peça per peça la seva pròpia democràcia”. I ha assenyalat que el “compromís amb la no violència” de l’independentisme marcarà les estratègies a seguir.

no callarem a la Model Txell Bonet Ben Emmerson

La dona del Jordi Cuixart, Txell Bonet, ha aprofitat per reclamar que cal continuar endavant davant les situacions adverses. Bonet ha insistit en no deixar-se endur per la por perquè, al seu entendre, això només aconsegueix neutralitzar les persones. L’experiència de tenir una persona estimada privada de llibertat també ha estat relatada per Diana Riba, la dona de Raül Romeva, que ha assegurat que els seus dos fills n’estan patint les conseqüències.

A l’acte també hi ha participat el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, que ha afirmat que la repressió va més enllà de les institucions catalanes i els dirigents polítics independentistes. També s’ha recordat Valtònyc i la periodista Mercè Alcover, que ha moderat el debat, i que va ser sancionada per abordar Jordi Pujol a l’Audiència Nacional en aplicació de la llei mordassa.

La censura a Egunkaria i ‘El Jueves’

Aquest dissabte a la tarda s’han programat diversos actes sobre el tema de la censura i la repressió a la literatura i la premsa amb una taula rodona, una projecció i un documental. S’hi han tractat casos com el de la publicació satírica ‘El Jueves’ amb portades judicialitzades sobre la Casa Reial i altres exemples perseguits per la censura com el del periodista Martxelo Otamendi, del diari basc ‘Egunkaria’.

L’art més reflexiu té també un espai propi. Les cel·les i les dutxes de la galeria 4 de la Model s’han convertit en espais on exhibir l’art i el periodisme més compromès. S’hi exhibeixen, entre d’altres, fotografies de l’1-O del fotoperiodista Jordi Borràs. Al pati de l’antiga presó, grafiters i il·lustradors han fet creacions en directe que se subhastaran per recollir fons per artistes encausats com els rapers Valtonyc i Pablo Hásel. 

Pablo Hásel i Valtonyc, caps de cartell

Aquest diumenge serà l’últim dia d’actes a la Model. S’espera el plat fort musical, amb actuacions des de primera hora del matí (12.30 h) en què es deixaran veure artistes com Joan Colomo, Maria Arnal i Marcel Bagés, Núria Graham o Mi Capitán. A més, hi tocaran Valtònyc i Pablo Hasél, el dos rapers condemnats a presó per les lletres de les seves cançons. També s’espera l’actuació de dos grups sorpreses.

A principi de setmana una vintena de cantants van entrar a la presó Model per gravar el videoclip ‘Los Borbones son unos ladrones’. Amb el vídeo, els músics denuncien els processos judicials que hi ha oberts contra Pablo Hasél, Valtònyc i la Insurgencia perquè en les seves cançons carreguen contra la monarquia.