L’antiga presó Model també ha estat escenari aquest diumenge de clams per la llibertat. El món cultural hi ha traslladat la Setmana per la Llibertat d’Expressió després de l’embat judicial contra diversos artistes, com els rapers Valtònyc i Pablo Hasél. Tots dos, condemnats per injúries a la Corona i enaltiment del terrorisme a les lletres de les seves cançons i missatges a les xarxes, han actuat a l’antic centre penitenciari. Durant tota la setmana els tallers i activitats han reunit més de 3.000 persones i només aquest diumenge, la darrera jornada reivindicativa, ha aconseguit 15.000 persones.

Al cartell d”Envoltem la Model’ també hi havia noms destacats com Núria Graham, Maria Arnal i Marcel Bagés i el grup Mi Capitán. En dies anteriors s’hi han fet tot tipus d’activitats, com ara taules rodones, xerrades, ràdio en directe o recitals de poesia. Tot plegat, ha estat organitzat per la plataforma No Callarem, amb la col·laboració d’Òmnium Cultural, i la resposta ciutadana ha estat multitudinària.

 

Hasél i Valtònyc no es mosseguen la llengua

Un dels moments més esperats han estat les actuacions dels rapers Pablo Hasél, lleidetà, i el mallorquí Valtònyc. Hasél afronta una condemna de dos anys de presó per enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona pels comentaris a les xarxes socials, mentre que el Tribunal Suprem ha ratificat  la pena de tres anys a Valtònyc per algunes de les seves lletres, també per injúries a la Corona. De fet, aquesta mateixa setmana ha conegut que haurà d’ingressar a presó en un mes si el Tribunal Constitucional no suspèn la condemna. Des de la plataforma No Callarem denuncien aquestes penes com un atac a la llibertat d’expressió.

Els dos rapers han emprat el seu vers contundent per carregar contra les institucions judicials i la persecució de les veus dissidents amb el poder.

La festa s’ha tancat amb l’actuació dels rapers Ayax y Prok, i Txarango, que han fet vibrar les milers de persones que s’han aplegat a l’exterior del recinte penitenciari.

L’acte s’ha acabat amb la lectura d’un manifest per part de la plataforma organitzadora #nocallarem en què s’ha criticat la llei mordassa i s’ha denunciat la retallada de drets fonamentals. Dalt l’escenari, Marcel Mauri d’Òmnium Cultural i Elisenda Paluzie de l’ANC han participat en el fi de festa en què s’ha defensat el dret a l’autodeterminació de Catalunya i s’ha demanat l’alliberament dels polítics presos.