Són fills d’alguns dels xefs més prestigiosos de Catalunya però amb prou talent i projecció per deixar de ser considerats només “els fills de”. I en venen a parlar al Fòrum Gastronòmic de Barcelona, que se celebrarà del 4 al 6 de novembre al recinte firal de Montjuïc. Martí i Marc Roca, del Celler de Can Roca; Carlota Puigvert, de Les Cols; Guillem Pérez, del Miramar i Pol Ruiz i Marc Cano, que tot i no ser família d’Artur Martínez, són el relleu generacional de l’Aürt, volen reivindicar la seva forma de veure la cuina.

En parlaran el primer dia del saló a dos quarts de sis a l’espai denominat ForumLab. En una tertúlia moderada pel periodista Marc Casanovas compartiran les seves inquietuds i com es plantegen fer el relleu als seus pares o mestres al capdavant del negoci. Un relleu que busca una professió amb horaris més racionals, consciència ecològica i una reinterpretació de la cuina tradicional. Són joves, tots ells han nascut durant la dècada dels 90, i són el present i el futur del sector.

El Fòrum Gastronòmic 2023 bat rècord de participació amb 18.500 professionals
La quarta edició de la fira ha tingut un 20 % més d’empreses expositores i l’assistència de 18.500 professionals

Els premis i concursos del Fòrum Gastronòmic de Barcelona

També són joves els aspirants a cuiner 2024, un dels guardons que es lliuraran en el marc del saló. Entre els candidats hi ha Beatrice Casella i Iván García, del recentment estrenat Glug, que dia rere dia des que van obrir fa només quatre mesos pengen el cartell de complet. L’altre candidat amb ADN barceloní és David Morera, del restaurant Deliri, un establiment petit d’estil taverna gastronòmica a l’Eixample recomanat a la Guia Michelin i amb una cuina catalana actualitzada amb molta personalitat.

A banda d’aquest premi també hi haurà el concurs al millor panettone d’Espanya, que organitza el Gremi de Pastisseria de Barcelona i The Baker, que impulsa el Gremi de Flequers de Barcelona. Per primera vegada aquest any se celebrarà també el campionat Pizza per passió. Des de l’organització del saló, el codirector Pep Palau ha dit que ha arribat el moment d’elevar la pizza “a categoria gastronòmica”.

Què suposarà que Catalunya sigui Regió Mundial de la Gastronomia 2025

I quan queden pocs mesos perquè Catalunya s’estreni com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025 un altre dels eixos temàtics del Gastronomic Forum Barcelona serà justament “la cuina catalana” amb conferències a càrrec d’Oriol Castro i Eduard Xatruch, del Disfrutar, i una sessió que reunirà vuit dels xefs de més renom que cuinaran els seus plats, entre els quals Artur Martínez (Aürt), Albert Raurich i Takeshi Somekawa (Dos Pebrots) i Borja Sierra (Granja Elena).

Justament, sobre l’orgull per la qualitat de la cuina catalana i la seva projecció al món n’ha parlat durant la presentació el xef francès establert a Barcelona Romain Fornell. La presentació s’ha fet a l’últim local que ha estrenat a la ciutat, l’Azul Rooftop. Fornell ha volgut reivindicar “el gran talent jove que hi ha”. Segons Fornell, la clau de l’èxit d’un negoci de restauració és “saber administrar i saber cuinar i si es combinen les dues coses no hi ha sostre de vidre”.