Amb forma d'estrella, tallada a trossets o, fins i tot, en suc. Durant l'estiu les botigues omplen els estands amb fruites del temps, com la síndria, perquè saben que aquesta és una venda segura. DANIEL PAÑADERO, empleat de la Casa Ametller "Ahora vamos escasos porque la verdad es que es un producto que nos llega cada día, cada día, cada día y cada día se agota". Tot i això, aquest no ha estat l'estiu en què més síndria s'ha consumit. El juliol de l'any passat se'n van vendre prop de sis milions de quilos, mentre que aquest any la xifra s'ha quedat en cinc milions. Això sí, segons els proveïdors, cada vegada hi ha més demanda de síndria sense llavors, que representa el 90% del total que hi ha a les fruiteries. JORDI BOSCH, director comercial de Frutinter "El consumidor el que vol és no trobar llavors. No vol dir que no en tingui sino que són unes llavors petites, quasi imperceptibles, de color blanc. En aquests moments doncs s'estan comercialitzant una que és la síndria negra sense llavors, l'altra és una verda amb ratlles fosques que tampoc té llavor". ANNA ALCOVER "És una fruita molt refrescant i, si la treus de la nevera, així, fresqueta, a mi m'agrada molt". NATALIA MATEO "És gustosa, és algo que en verano apetece mucho, fresco, tiene mucha agua". Amb llavors o sense, els clients tenen clar que es tracta d'una bona opció per superar la calor. A Catalunya, la majoria de la producció arriba del sud d'Espanya, concretament d'Almeria.

Tot i que abans totes tenien llavors, ara “pràcticament el 90 % de les varietats que es venen són sense llavors”, explica el director comercial de Frutinter, Jordi Bosch, que detalla que les de més èxit són les de la marca fashion, de pell negra. A Catalunya, la major part de la producció procedeix del sud d’Espanya, concretament d’Almeria.

La reina de l’estiu

Per als comerciants, la síndria és un producte de venda segura durant l’estiu, que s’exhaureix dia rere dia i sedueix els consumidors. Tot i així, enguany no s’ha superat el rècord de vendes de 2013, quan se’n van distribuir prop de 18.000 tones durant els mesos de juliol i agost.

Com que es tracta d’una fruita que té més d’un 90% d’aigua, és un producte molt refrescant, adient per a èpoques de calor. Pel que fa a les propietats, és un aliment amb un valor calòric molt baix -20 calories per cada 100 grams-, que té una gran quantitat de magnesi i potassi, així com propietats antioxidants. Es tracta, a més, d’una fruita molt adequada per a les dietes depuratives, per l’efecte diürètic que té.