Neguit a Mercabarna pel bloqueig que Rússia ha imposat als productes agroalimentaris europeus i americans. La mesura s'ha fet efectiva de manera immediata i això preocupa no només els agricultors, sinó també les empreses exportadores. DIEGO MARTÍNEZ, gerent grup Diego Martínez "La aduana de Rússia la han cerrado y esto evidentemente es un problema para la salida de fruta hacia Rússia, ¿no? Es un gran problema dado que la clientela russa es un cliente muy importante para nosotros". El 26% del volum total de negoci del mercat majorista són les exportacions, i el rus és un consumidor important de carn i fruita. Segons dades de la conselleria d'Agricultura, l'any passat es van enviar a Rússia 70.000 tones de porcí i 50.000 de fruita. El departament ha sol·licitat al Ministeri d'Agricultura que faci les gestions pertinents per activar les ajudes extraordinàries que la Unió Europea per a casos com aquest. L'altre gran dubte és com afectarà el veto als preus. CARLOS RODRIGUEZ, Asociofruit: "Ese producto que ahora no va a Rusia va a acabar dentro del mercado europeo y va a provocar distorsiones importantes en cuanto a precios". El Govern rus amenaça també de tancar l'espai aeri a les aerolínies europees i nord-americanes que viatgen a Àsia. Això suposaria un encariment dels viatges perquè els avions, en no poder sobrevolar Sibèria, haurien de buscar altres rutes i consumir més combustible.

El 26% del volum de negoci del mercat majorista  pertany a les exportacions. Concretament, segons dades de la Generalitat, el 2013 es van exportar a Rússia 70.000 tones de porcí i 50.000 tones de fruita. En aquest sentit, els productors de Mercabarna s’han mostrat preocupats per la durada de la prohibició, establerta en un any, perquè el mercat rus és un client important quan arriba la tardor pel que fa a les exportacions d’hortalisses.

Concretament, la prohibició afecta la carn de vaquí, de porcí i de pollastre, les fruites, les hortalisses, la llet i els productes lactis. El conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ja ha sol·licitat al Ministeri que posi en marxa les mesures per pal·liar els possibles efectes de la decisió del Kremlin.

Aquesta prohibició podria anar encara més enllà. El Govern rus es planteja prohibir també el pas dels avions de les companyies europees i nord-americanes per l’espai aeri de Rússia. Aquest fet suposaria un augment en les despeses dels viatges que passen pel país per anar a Àsia.