El personal de neteja dels hospitals i dels centres mèdics de tot Catalunya està en vaga aquest divendres. La protesta, convocada pels sindicats CCOO i UGT, inclou aturades d’una hora per torn de treball i concentracions a les portes dels centres sanitaris. Tot i això, en punts com les urgències, els serveis mínims decretats són del 100 %, segons els treballadors.

Els treballadors reivindiquen que la Generalitat els gratifiqui amb la mateixa bonificació que van rebre els professionals sanitaris i sociosanitaris per estar a primera línia durant la pandèmia. Recorden que el govern va reconèixer l’errada comesa al no incloure-hi el personal de neteja i que el juliol passat es van comprometre a estudiar-ho. Els treballadors, però, denuncien que des de llavors no s’han reunit amb cap interlocutor del govern i critiquen que encara no tenen cap resposta.

El col·lectiu també reivindica que el coronavirus es consideri una malaltia professional, com ja passa amb el personal sanitari. Segons els empleats, només a l’Hospital Vall d’Hebron hi ha més de 200 persones encarregades de tasques de neteja que han passat la malaltia. Unes xifres que rebaixa l’empresa responsable, que afirma que només 68 treballadores han estat de baixa per covid des del març de 2020.

“Estem cansades de ser invisibles”

Els professionals de la neteja consideren que també han estat a primera línia davant la covid i que són “essencials” per al bon funcionament de la sanitat. “Estem cansades de ser invisibles”, assegura Eloísa Valenzuela, responsable de Neteja de FeSMC-UGT. Recorda que, “en el pitjor moment de la pandèmia”, ells també van doblar torns i van passar “el mateix que els sanitaris”.

Una dona netejant el terra de l'hospital
Imatges de Francisco Àvia_Hospital Clínic

Protestes a les portes dels hospitals

A Barcelona, les treballadores es concentren per torns a les portes dels principals hospitals. Al matí s’ha fet una concentració a l’Hospital Vall d’Hebron i, al migdia, a la resta de centres com l’Hospital del Mar, Bellvitge, el Clínic, l’Hospital de Sant Pau o el Sagrat Cor.

Al Vall d’Hebron, un centenar de treballadors de la neteja ha exhibit pancartes amb lemes en què reclamen que la covid-19 es consideri una malaltia professional i denuncien que el col·lectiu també ha de portar EPI per treballar. Els concentrats han cridat consignes com “Mateix risc, gratificació” o “Sense neteja no hi ha salut”.

Concentració del personal de neteja del Vall d'Hebron