(ACN) El Govern espanyol ha aprovat aquest dimarts una modificació perquè els sanitaris que s’han contagiat de coronavirus rebin les mateixes prestacions que tindrien en cas d’una malaltia professional. Des del mes de setembre, la covid es considerava com una “contingència professional derivada d’un accident de treball”, que preveu una cobertura de cinc anys en cas de patir els seus efectes a llarg termini.

El canvi a la tipificació de “malaltia professional” permet que rebin cobertura de per vida en cas que els sanitaris pateixin seqüeles. De moment, s’han contagiat a l’estat 118.000 professionals sanitaris.

Segons el ministre d’Inclusió, José Luis Escrivá, la mesura té caràcter retroactiu i cobreix també el personal sociosanitari. L’objectiu, ha afirmat, és “millorar l’escut social” per a determinats sectors davant la pandèmia.

Un reconeixement llargament reivindicat pels sindicats

El reconeixement per part del Govern espanyol de la covid-19 com a malaltia professional és una demanda reivindicada per part dels sindicats del sector des de l’inici de la pandèmia. Metges de Catalunya valora que es reconegui el sacrifici que han fet a primera línia i demana que es faci extensiu a altres sectors subcontractats com el de la neteja. David Arribas, vicesecretari general Metges de Catalunya, afirma a més, que és “un triomf” que les seqüeles derivades del coronavirus quedin cobertes de per vida.

També han aplaudit la mesura gubernamental des del Consell General d’Infermeria, especialment el seu caràcter retroactiu. Recorden que fins aquest dimarts s’han infectat més de 80.000 infermeres.