Estany de la Ricarda

(ACN) Brussel·les avisa que l’ampliació de l’aeroport del Prat “no pot afectar significativament” l’espai natural del delta del Llobregat. Segons apunten fonts comunitàries a l’ACN, la Comissió Europea supedita avalar el projecte a “una avaluació apropiada de les repercussions de l’ampliació” que demostri un impacte mediambiental menor en aquesta àrea protegida per a les aus. Justament aquest dijous, el president d’Aena, Maurici Lucena, s’ha mostrat “moderadament optimista” sobre l’ampliació.

Europa marca les línies vermelles de l’ampliació

Aena ja ha comunicat a Brussel·les els seus plans, però, si tiren endavant, l’executiu europeu vigilarà que es compleixin tots els requisits europeus, “especialment els que marca la directiva d’hàbitats naturals”, abans de donar llum verda a la construcció d’una extensió a l’aeroport. Tenint en compte que l’ampliació anterior ja va perjudicar l’espai natural del delta, la CE ara marca per avançat les seves línies vermelles al nou projecte que ha dividit les administracions implicades. La Generalitat, finalment, s’ha compromès a facilitar el pla d’Aena amb algunes condicions, però l’Ajuntament de Barcelona hi està en contra, malgrat que el PSC s’hi ha mostrat favorable. També nombroses entitats ecologistes i l’Ajuntament del Prat de Llobregat s’oposen al projecte per l’impacte ambiental que representa.

Expedient obert per l’ampliació anterior

L’avís de Brussel·les s’emmarca en el procediment d’infracció obert a principis d’any pel deteriorament del delta del Llobregat a conseqüència de l’expansió anterior de l’aeroport i el port de Barcelona. La Comissió Europea reclama mesures que protegeixin aquest ecosistema i veu “insuficient” el pla especial per compensar el dany causat.

L’executiu europeu remarca la “fragilitat” de l’ecosistema del delta del Llobregat, que té “un rol crucial en les rutes migratòries de moltes espècies europees” i forma part de la xarxa europea d’àrees protegides Natura 2000.