Fa amb prou feines un any a la joieria Bagués Masriera, del passeig de Gràcia, el client estrella era el rus, però en els últims mesos la situació ha canviat força. Encara n'hi entren però gasten menys. CRISTINA CAMPS, dependenta de la joieria Bagués Masriera "Des de principis d'aquest any que el tipus de client que ens està arribant té un nivell adquisitiu força més baix que el que estàvem acostumats d'altres anys. Sobretot el 2012 i 2013, quan tenien molt nivell adquisitiu." De fet, segons expliquen, ara són els xinesos els que han agafat el relleu dels russos. Per això, han contractat una dependenta que els pugui atendre en el seu idioma. Ben a prop, a una altra joieria, la Rabat, també tenen la percepció que cada cop els visiten menys clients russos. JORDI RABAT, joieria Rabat "Ho ha notat tothom: hotels, touroperadors, línies aèrees, ha baixat bastant. Però la veritat és que s'ha vist molt compensat amb altres nacionalitats." GUILLEM MARTÍNEZ "Tot i la baixada del turisme procedent de Rússia, segons dades d'aquest mes de juny, continuen sent dels visitants que més diners gasten quan vénen a Catalunya. (PASTILLES) Com a col·lectiu, només els superen els procedents del Regne Unit. Si ens fixem en la despesa mitjana de cada turista també ocupen el segon lloc, en aquest cas, per darrere dels Estats Units. Cada turista rus es gasta 1.200 euros de mitjana." L'Associació d'Agències de Viatges de Catalunya també han detectat aquesta baixada del turisme rus. Al juny les visites van caure un 14%, al juliol un 17 i en el que va d'agost un 20. MARTÍ SERRATE, president de l'ACAVE "El motiu és el conflicte amb Ucraïna i la divisa, el ruble, s'ha devaluat i això ha provocat una baixada del poder adquistiu del voltant del 17%. Tot plegat fa que ens visitin menys turistes russos." Des de l'agència, però, creuen que és una situació puntual que acabarà quan es resolgui el conflicte amb Ucraïna.

Els comerços del passeig de Gràcia han notat i força el descens de visites de turistes russos

. Segons expliquen treballadors de la joieria Bagués-Masriera, els clients d’aquest país que ara s’hi acosten tenen, en general, un poder adquisitiu força més baix dels que ho feien fa amb prou feines un any. Asseguren que ara són els xinesos els que n’han pres el relleu. Fins i tot, per atendre’ls millor, han contractat una nova dependenta amb coneixements de xinès.

En la mateixa línia, els responsables de la joieria Rabat confirmen la tendència a la baixa del turisme rus. Ara bé, asseguren que aquesta situació no ha comportat una baixada de les vendes en general, ja que hi ha altres nacionalitats que visiten cada vegada més la ciutat, com els mexicans, els xinesos i els australians.

Segons dades de l’Observatori d’Empresa i Ocupació del mes de juny, tot i la davallada del turisme rus, continuen sent dels visitants que més diners gasten quan vénen a Catalunya. Com a col·lectiu, només els superen els procedents del Regne Unit. Si ens fixem en la despesa mitjana de cada turista, també ocupen el segon lloc, en aquest cas per darrere dels Estats Units. Cada turista rus es gasta 1.200 euros de mitjana durant la seva estada.