Havia de ser l'escenari d'un dels retorns més esperats. Després de sis anys sense trepitjar la ciutat, el saló de moda urbana Bread & Butter va anunciar al juliol que aquest hivern s'instal·laria de nou a Barcelona. Un anunci que, finalment, ha quedat en paper mullat. El Bread and Butter es queda a Berlín. La fira s'havia de celebrar entre el 8 i 10 de gener al recinte firal de Montjuïc. De fet, s'havien reservat la totalitat dels pavellons, uns 100.000 metres quadrats. En un comunicat, Karl-Heinz Müller ha justificat la decisió de quedar-se a Alemanya per l'escepticisme rebut per part de la indústria de la moda a canviar d'emplaçament. Això sí, no tanca la porta a tornar un dia a Barcelona, tot i que aposta per crear una versió d'estiu de la fira. Müller demana ara disculpes pel pas enrere quan fa només un mes i mig va descriure així la marxa del saló de la ciutat l'any 2009. Karl-Heinz Müller, president del Bread & Butter "L'últim dia, quan vaig dir adéu a Barcelona, va ser molt dur." Des del saló també esperen que, tot i el canvi de plans, les marques espanyoles que ja havien confirmat la seva presència a Barcelona no facin marxa enrere. Per la seva banda, Fira de Barcelona lamenta la decisió però, també, obre la porta a acollir futures edicions. En la mateixa línia, l'Ajuntament, valora negativament la decisió de Bread & Butter i assegura que va ser durant els cinc anys que va ser a la ciutat, quan el saló va "assolir la plena maduresa".

En un comunicat fet públic aquest diumenge, Müller assegura que, després de mantenir nombroses converses amb “aquells que prenen les decisions” en el sector, ha quedat clar que la majoria prefereix “que es mantingui el format establert” i que l’esdeveniment tingui lloc del 19 al 21 de gener a l’antic aeroport de Berlín-Tempelhof. “De moment, la majoria dels expositors tenen com a prioritat el sanejat i fiable mercat alemany”, afirma Müller, que reconeix, no obstant això, els avantatges de Barcelona i el seu “caràcter mediterrani”.

El mes de juliol passat, Karl-Heinz Müller va anunciar en una roda de premsa a Barcelona que la fira se celebraria del 8 al 10 de gener a la capital catalana, després de signar un contracte per a tres anys amb Fira de Barcelona. El consorci barceloní ha lamentat la decisió del màxim responsable d’aquesta fira, una de les més importants de moda urbana d’Europa, i el fet que, una vegada més, hagi canviat d’estratègia pel que fa al lloc de celebració del saló.

Potser en properes edicions…

Al juliol, Karl-Heinz Müller va dir que va ser “molt dolorós” marxar de Barcelona cap a Berlín fa cinc anys, i va reconèixer que va rebre pressions dels expositors que demanaven un canvi. Ara, el directiu no descarta que el saló torni en un futur a Barcelona en una edició d’estiu o com un esdeveniment addicional al de Berlín. Müller espera, en qualsevol cas, que la pròxima edició a Alemanya sigui capaç d’atreure les nombroses marques espanyoles i dels països del sud d’Europa que ja havien confirmat la participació a Barcelona. “No abandonem els nostres plans, només crec que aquests necessiten una mica més de temps per materialitzar-se. Sens dubte prendrem qualsevol pas futur amb els nostres expositors”, assenyala el president de Bread & Butter.

Malgrat aquest canvi d’estratègia, els responsables de la fira mantenen els plans respecte a Seül, on presentaran el seu concepte de saló el proper 12 de setembre, tal com tenien planejat.

El màxim responsable del Bread & Butter agraeix en el comunicat la “gran disponibilitat” que han mostrat la Fira de Barcelona i la ciutat per acollir de nou l’esdeveniment i es disculpa amb els expositors, visitants i col·laboradors “per la incertesa i els possibles inconvenients causats”.

Fira de Barcelona assegura que tant aquest organisme com la capital catalana han demostrat àmpliament la seva capacitat per acollir aquest saló de moda urbana contemporània, com demostra l’espectacular creixement que el certamen va experimentar en les vuit edicions celebrades al recinte firal de Montjuïc de 2005 a 2009. Malgrat la confusió generada, Fira de Barcelona continua oberta a acollir pròximes edicions d’aquest esdeveniment “o qualsevol altre que completi l’oferta firal de la ciutat”.