Aquest rellotge està gravat amb un IVA del 21%, un impost que els residents de fora de la Unió Europea no estan obligats a pagar. Per això aquestes dues turistes s'han adreçat a les oficines del "tax free" de l'aeroport. Aquí els retornaran els 4.200 euros corresponents a l'IVA. Perquè els facin la devolució no n'hi ha prou amb el tiquet de caixa, aquí han de presentar una factura detallada. Aquesta factura ha d'incloure les dades fiscals tant de l'establiment com del comprador i també hi ha de constar una descripció detallada de l'objecte comprat." JESÚS DE UÑA, companyia fiscal de l'Aeroport de Barcelona-el Prat "Los objetos que ampara la devolución deberan de ser objetos o bienes tangibles. Es decir, no vale una factura de restaurante. A més de la documentació, també han d'ensenyar els articles. L'objectiu és demostrar que no els han revenut. "He comprat sabates a La Roca Village. M'han costat uns 300 euros." "Hem comprat una mica: vestits, sabates i una bossa." Des de 2010 el nombre de sol·licituds de devolució de l'IVA no ha parat de créixer a l'aeroport del Prat. Fa quatre anys van fer el tràmit prop de 500.000 persones, una xifra que va augmentar en gairebé un 50% el 2011 i que va pujar també el 2012, en aquest cas un 33%. El 2013 la xifra va créixer un 51%. D'aquesta manera, el nombre de sol·licituds va fregar el milió i mig i segons la Guàrdia Civil, la xifra continua creixent. De fet, calculen que només aquest cap de setmana hi han passat 6.000 persones. Per evitar que es formin cues davant els taulells, aquest estiu s'han ampliat les instal·lacions. JESÚS DE UÑA, companyia fiscal de l'Aeroport de Barcelona-el Prat "Los artículos de lujo de las principales marcas europeas tienen un precio inferior. Entonces, esto unido a esta desgravación hacen que tanto Barcelona como el resto del territorio nacional sea un país atractivo para comprar este tipo de artículo." De manera paral·lela a l'augment del nombre de devolucions, els agents també han detectat un increment dels intents de frau. Amb el reforç dels controls, volen evitar que cap intent els passi desapercebut.

Es calcula que aquest 2014 passaran per les oficines de devolució de l’IVA uns dos milions de persones, una xifra molt superior a la de quatre anys enrere, quan s’hi van atendre 496.678 passatgers. L’ampliació de les oficines pretén agilitzar els tràmits i absorbir aquest increment del volum de turistes.

Els qui tenen dret a la devolució de l’IVA són tots aquells turistes que resideixin fora de la Unió Europea i que hagin fet compres al continent. Si volen que se’ls reemborsin els diners, en abandonar l’espai europeu han d’acudir una oficina “tax free”. Per exemple, un viatger xinès que hagi arribat a la Unió per París i hagi passat per Itàlia i Barcelona abans de tornar cap a casa, haurà de fer la sol·licitud a l’últim país europeu que visiti. Allà se li abonarà el que hagi pagat a tots tres països. Per fer efectiva la devolució, cal mostrar als agents de la Guàrdia Civil els objectes comprats i presentar una factura en què constin les dades fiscals tant de l’establiment com del comprador, i una descripció detallada de l’objecte.

Tot i això, no tot el què es paga està exempt del pagament de l’IVA. Només es poden desgravar els béns tangibles, com joies, roba o aparells electrònics que superin els 90,15€. En queden exclosos, per tant, conceptes com els àpats a restaurants o les factures de telefonia o subministraments.

Entre un 10% i un 15% de les sol·licituds, no tiren endavant

Segons dades de la Guàrdia Civil, hi ha entre un 10 i un 15 % de les sol·licituds que es fan que no s’acaben concretant en la devolució de l’import. En alguns casos, diuen, si no prosperen és per desconeixement dels passatgers, que no sempre compleixen els requisits establerts. Per facilitar els tràmits, s’ha editat un vídeo explicatiu en diversos idiomes, s’han posat panells informatius a l’aeroport i al web d’Aena i s’ha fet formació específica als comerços, amb xerrades en col·laboració amb la Cambra de Comerç.

D’altra banda, entre les sol·licituds que no s’arriben a tramitar hi ha també intents de frau, un tipus d’infraccions que es volen reduir al mínim amb l’augment dels controls. Segons la Guàrdia Civil, han detectat un increment del nombre de persones que pretenen cobrar l’IVA de manera fraudulenta.