Aquest estiu fa menys calor i molts consumidors utilitzen menys els aparells d'aire condicionat. Només l'encenen en moments de molta calor, però en general els mantenen apagats. LUÍS IGLESIAS "Tenemos aire acondicionado en casa y este verano lo hemos puesto menos porque las temperaturas no tienen nada que ver con un verano normal en Barcelona." JOAQUÍN MORENO "Lo hemos puesto menos por eso, porque el clima es diferente, no está haciendo lo mismo que otros años." PILAR RICARDO "Aquest estiu l'he posat menys perquè no ha fet la mateixa calor." Això s'ha notat en el consum elèctric, que ha disminuït respecte al mateix període de 2013. ENRIC MARTÍ, responsable del Centre de Control d'Endesa "Hem patit una davallada el mes de juliol, doncs portem al voltant del tres per cent de caiguda respecte de l'any passat i durant aquest agost, doncs, al voltant de l'1 i mig." Aquestes xifres, però, no són estranyes. De fet, la caiguda del consum durant l'estiu s'ha repetit en els darrers cinc anys. Però les baixes temperatures no són l'únic motiu que fa disminuir la demanda d'electricitat. Estalviar en la factura de la llum i gastar menys energia per motius ecològics han portat moltes llars a consumir menys. ENRIC MARTÍ, responsable del Centre de Control d'Endesa "La gent està conscienciada per temes de preus de l'energia, per consciència social, consumeix menys, posa llums de baix consum que són més eficients." Per això, el consum elèctric no disminueix només a l'estiu, sinó que la tendència a la baixa es manté durant tot l'any. Des del mes de gener, el consum de llum a Catalunya ha disminuït prop d'un 1 i mig per cent respecte a l'any passat.

El consum elèctric cau normalment durant els mesos d’estiu a Barcelona, perquè hi ha molts consumidors que marxen de vacances i perquè la calefacció sempre està aturada. Però les temperatures relativament baixes d’aquest any fan que la despesa en aire condicionat també sigui menor i, per tant, que es consumeixi menys electricitat que altres anys per aquestes dates. Així, durant el juliol, ha disminuït un 3% el consum a Catalunya i, durant la primera quinzena d’agost, la baixada se situa en l’1,5% (respecte als mateixos períodes de l’any passat).

Però les baixes temperatures no són l’únic motiu d’aquesta davallada. Des del Centre de Control d’Alta Tensió d’Endesa asseguren que els preus de la llum i l’estalvi en la factura també són factors en contra del consum energètic. D’altra banda, també es tenen en compte criteris ecològics a l’hora de prémer l’interruptor i d’utilitzar bombetes i electrodomèstics més eficients.

La baixada del consum energètic, no obstant això, és un fet constant durant els darrers anys. De fet, des de 2009, la tendència anual ha anat baixant progressivament. Així, des del mes de gener fins ara, el consum se situa un 1,5% per sota del de l’any anterior per aquestes dates. Són xifres significatives, tot i que Endesa considera que no són alarmants.