hotel Oriente
Foto: Jorge Fernández Salas

(ACN / Redacció) El president de Turisme de Barcelona, Eduard Torres, ha reclamat que la taxa turística no recaigui només en allotjaments i s’estengui a altres sectors com la restauració o el comerç. “Actualment tot el pes de la taxa turística recau sobre el sector de l’allotjament i potser altres sectors que també es beneficien del turisme es podrien corresponsabilitzar una mica amb la taxa. Estaríem parlant de la restauració, el comerç, els museus, els teatres i l’alimentació begudes”, ha enumerat Torres.

En paral·lel, el president de Turisme de Barcelona ha previst un estiu 2022 amb xifres turístiques molt similars a les d’abans de la pandèmia. “S’està notant una tornada a la normalitat”, ha reconegut Torres. “Pensem que serà un bon estiu després de dos anys molt durs i al 20 % de l’activitat normal. En dos mesos hi hagut un canvi d’escenari molt important”, ha afirmat el president del Consorci Turístic de la capital catalana. “Al febrer encara hi havia afectacions per òmicron, però aquest abril hem tornat a la normalitat”, ha corroborat Torres. “Encara no podem dir si a l’estiu assolirem els nivells del 2019, però ens hi acostarem”, ha recalcat el president de Turisme de Barcelona.

Turistes en un hotel
Foto: Gemma Sànchez

“El turisme es podria veure menys afectats que altres sectors per la inflació”

Sobre l’augment de la inflació, el president de Turisme de Barcelona ha reconegut que afectarà l’economia en general, però que el turisme es podria veure “menys afectat” que altres sectors. “Barcelona està en procés de recuperació dels nivells d’ocupació turística que tenia el 2019 i també es nota una recuperació clara en termes de preus”, ha comentat Torres.

Un perfil de turisme similar al dels anys prepandèmia

El perfil del turista a la capital catalana continua essent bastant similar al d’abans de la pandèmia, a excepció del turisme rus —a causa de la guerra d’Ucraïna— i el turisme asiàtic, encara amb restriccions de mobilitat per la covid-19. “Són dos mercats que sumen un 10 % del turisme a Barcelona, però si agafem el 90 % dels turistes restants estem a nivells prepandèmia”, ha valorat el president de Turisme de Barcelona.

L’entitat també ha volgut posar l’accent en la ràpida recuperació del turisme nord-americà. “Es tracta d’una sorpresa positiva. Des de l’òptica dels EUA, ens semblava que podrien pensar que Europa està en guerra”, ha puntualitzat Torres, que igualment ha ressaltat el bon flux de visitants de països emissors habituals com França, el Regne Unit, Itàlia, Alemanya o els Països Baixos.