Alguna cosa es mou aquests dies entre les profunditats del Port del Fòrum a Sant Adrià de Besòs. Es tracta del submarí Aurèlia, tot just acabat de batejar, i que ha estat construït per l’empresa, amb seu a Sant Cugat, Triton Submarines. Ara, s’estan fent les proves a port en espera de rebre els certificats pertinents i, al juny, es faran les proves a mar, segurament a les Balears. Després, l’Aurèlia ja serà propietat de l’institut oceanogràfic noruec Rev Oceans i servirà per inspeccionar els fons marins de mig món.

Submarins únics amb tots els luxes

Una de les característiques diferencials de l’Aurèlia és que, a banda d’incorporar tots els aparells científics necessaris com ara, càmeres estereogràfiques, làsers, succionadors d’invertebrats o un braç robotitzat, ofereix una vista panoràmica de gairebé 360º gens comuna en els submarins que arriben als 233 metres de profunditat.

Així ho explica el director d’operacions de Triton Submarines, Héctor Salvador. “Això per als científics és un gran avantatge, poder baixar i veure amb els seus propis ulls, “in situ”, l’objecte d’estudi i poder interactuar amb ell (…) ho fan en total confort i seguretat. Dins estem molt còmodes, amb aire condicionat, respirant aire a la mateixa pressió atmosfèrica que tenim a l’exterior, amb la qual cosa no cal una preparació física especial per pilotar o per ser passatger d’aquest submergible”.  

L’Aurèlia realitzant proves d’equilibri al Port del Fòrum
Després de passar totes les proves, l’Aurèlia farà tasques científiques al mar Roig

Triton posa a prova el talent del Vallès

Els enginyers de Triton Submarines a Sant Cugat del Vallès van començar a fabricar peces per a la seu de l’empresa als Estats Units, però quan es van postular per construir el submarí DSV, que ostenta el rècord de profunditat i que, segons el fabricant, no té límit de fondària, les coses van canviar.

Ara mateix ja tenen la seva producció pròpia, han entregat un submarí amb capacitat per a 24 passatgers i que mostra el fons marí als clients de l’hotel Vinpearl a Taiwan. Salvador explica els plans de futur de Triton, “hem començat a fabricar en sèrie, ara mateix tenim cinc submarins en cartera per entregar aquest mateix any. També hem estat els responsables del 30 % d’un submarí turístic 26 places, aquest científic de tres i tot plegat ens ha d’ajudar a consolidar-nos”.

El director d’operacions de Triton també reivindica el talent que han trobat a Catalunya “gràcies a la genialitat de la indústria catalana, hem anat creixent, primer subministrant peces als americans i ara fent els nostres propis submergibles, fets aquí amb el nostre propi equip local”.