A Barcelona s’estima que hi ha 1.720 establiments d’autoservei, coneguts per alguns com a “badulaques”, que salven les urgències de molts barcelonins. Són botigues de menys de 150 metres quadrats que poden escollir l’horari d’obertura, i per això ni l’Ajuntament ni la Generalitat en tenen un registre complet. L’any 2015, tant Mercabarna com investigadors del Departament d’Economia i Organització d’Empreses de la Universitat de Barcelona van fer estudis per traçar les característiques d’aquests negocis, que permeten desmentir alguns dels tòpics que hi fan referència.

“Baixo a comprar al ‘paki’”

Efectivament, la majoria d’aquests tipus d’establiment estan regentats per persones d’origen pakistanès. En són el 67 % segons l’estudi de Mercabarna, que també analitza els autoserveis de menys de 150 metres quadrats. Les persones provinents de la resta d’Àsia representen el 19 % del total, el 3 % són del Magreb i el 2 %, de Sud-amèrica.

Més enllà de les dades, l’Ajuntament recomana posar atenció a la denominació d’aquest tipus de botigues. En la Guia de comunicació inclusiva que el consistori va editar l’any passat, es recomana evitar les paraules “paki” o “badulaque” en considerar que definir una botiga “pel pretès origen de la persona que la regenta és excloent”. La guia també adverteix que la paraula “paki” pot ser considerada racista.

“No compleixen la llei d’horaris”

La Llei catalana de comerç, serveis i fires, que va entrar en vigor el 2017, regula els horaris que han de fer les botigues però també estableix excepcions. És el cas de les botigues d’autoservei amb oferta d’alimentació quotidiana de menys de 150 metres quadrats en què la propietat sigui un particular o una petita empresa. En aquest cas, l’horari de l’establiment és lliure, i per això molts comerços d’aquest tipus escullen obrir les 24 hores.

Precisament els articles de la llei de la Generalitat que regulen els horaris comercials van ser suspesos pel Tribunal Constitucional el desembre del 2017 en considerar que envaïen competències de l’Estat. Per això, sobre horaris comercials regeix ara la llei del Govern espanyol, que fixa llibertat d’horaris per als establiments de les mateixes característiques però amplia el límit de superfície als 300 metres quadrats.

“Hi tenen productes caducats”

L’estudi de la Universitat de Barcelona també es va fixar en la data de caducitat de pizzes de frigorífic i ous en els establiments analitzats. En el primer cas, van trobar que tan sols un 3,4 % dels productes estaven caducats, una xifra similar en el cas dels ous. A un 9,6 % de les 701 pizzes analitzades els quedava menys d’una setmana per caducar; a un 37,9 %, de vuit a 15 dies, i de 16 dies a un mes al 44,7 %.

Les xifres en el cas dels ous són similars: un 14,1 % caducaven en menys d’una setmana, al 35,5 % els quedaven de vuit a 15 dies i de 16 a 30 dies al 41,1 % dels casos.

“Estan bruts”

Segons el mateix estudi de la UB, l’observació va determinar que un 83,6 % dels terres estaven nets, mentre que s’apreciava brutícia en el 16,4 %.