La Taràntula, el primer restaurant mexicà de Sants, tanca definitivament després de 20 anys. L’establiment va obrir el 2003 i el xef Albert Serra va agafar-ne el relleu el 2019 amb l’objectiu de continuar amb el projecte de cuina tradicional mexicana i amb la voluntat d’obrir fins a vuit restaurants iguals a la ciutat. Quatre anys més tard, però, es veu obligat a abaixar la persiana del negoci per les dificultats econòmiques que arrossega des de l’inici de la pandèmia del coronavirus.

Un projecte empresarial amb bones perspectives, però truncat

L’Albert Serra va signar el traspàs de La Taràntula el maig del 2019 i va reformar el restaurant amb una decoradora mexicana. Hi va instal·lar l’altar de morts a l’entrada del menjador i va dotar el local d’una estètica pensada i acurada que l’han convertit en un restaurant mexicà de referència. Serra ha plasmat els seus coneixements de la cultura gastronòmica mexicana en la seva carta d’àpats i begudes i el restaurant ha cridat l’atenció del veïnat de Sants, però també de clients de la resta de la ciutat i de fora.

El març del 2020 el coronavirus, però, ho va canviar tot. Serra, com molts altres restauradors, es va haver d’acollir a diverses ajudes públiques, crèdits i regulacions temporals d’ocupació per mantenir el negoci obert al llarg de la crisi sanitària. Fa uns mesos, però, va haver de prescindir definitivament del seu equip perquè els números no li sortien. Des de llavors, ha continuat amb el restaurant amb el suport de la seva parella però, finalment, ha decidit tancar.

Un tancament que es podria haver evitat

El xef santsenc té la sensació que no ha pogut desenvolupar el projecte somniat amb llibertat i que s’ha vist condicionat per com les administracions han gestionat la crisi del coronavirus. Això sí, agraeix el suport del veïnat de Sants que durant aquests anys ha estat sempre al costat dels restauradors locals. Serra alerta però que hi ha altres companys en una situació similar a la seva i fa una crida a l’Ajuntament perquè vetlli per la continuïtat dels negocis gastronòmics que estan en risc. Creu que l’aposta per preservar que Barcelona continuï sent la seu de grans esdeveniments és molt lícita, però recorda que són els negocis locals, com el seu, els que sustenten el carisma i la marca Barcelona.

L’Ajuntament hauria d’apostar per la restauració local igual de fort que pels grans esdeveniments”
Albert Serra, xef i propietari de La Taràntula

La Taràntula és un dels 25 restaurants que des del 2020 formen part de la DO Sants la xarxa de restauradors que es van unir per fer front comú davant la crisi derivada de la pandèmia i atreure el públic local. I no és l’únic que ha anunciat el seu tancament. El Petit Pau, un altre dels locals amb més carisma i prestigi de la zona, també abaixarà la persiana al juny.