Els restauradors de la DO Sants han engegat unes jornades gastronòmiques al voltant de la carxofa. Es tracta d’una nova cita del Calendari Golafre que van posar en marxa el 2021 amb l’objectiu de fer xarxa i enfortir el sector local després de la pandèmia. La idea d’aquests cicles temàtics és reivindicar l’ús de productes de temporada i de proximitat. El primer va girar entorn del calçot, i el carbassó va ser protagonista de la segona cita, ara fa un any.

Què és la DO Sants?
Aliança dels restauradors de Sants per superar la crisi i atraure públic local

15 dies per tastar plats inèdits de carxofa

La tercera cita del Calendari Golafre dels restauradors santsencs tindrà lloc fins al 29 de gener. 25 establiments de Sants, Hostafrancs i la Bordeta s’han sumat a aquesta edició que han anomenat “Fins i tot les carxofes tenen cor”. Durant dues setmanes bars i restaurants preparen receptes de tot tipus en què la carxofa és l’ingredient principal del plat o d’algunes de les elaboracions. “És tenir una excusa per encendre fogons, inspirar-nos i crear plats nous”, ha explicat a betevé el cuiner de La Nova Farga, en Pere Cardona.

Els restauradors asseguren que aquesta iniciativa corre boca-orella pel barri i també a través de les xarxes socials, que aquests dies van plenes de fotografies suggeridores de les receptes fetes amb carxofa.

Una flor de temporada que arriba sobre rodes

En aquesta ocasió, els bars i restaurants de Sants que participen en les jornades han decidit fer una comanda conjunta de carxofes a un productor local del Parc Agrari del Baix Llobregat. Segons expliquen, d’aquesta manera s’asseguren que el producte principal del cicle és de proximitat i redueixen costos en la distribució. El pagès també es beneficia d’aquesta comanda conjunta, ja que es garanteix que part de la seva producció de carxofes tindrà sortida.

Les carxofes arriben als locals de restauració a través de Mensakas, que en fa la distribució en bicicleta. D’aquesta manera, el repartiment és totalment sostenible. Cada setmana la cooperativa reparteix entre vuit i 18 kg de carxofes a cada bar i restaurant associat a la DO Sants que participa en les jornades.