(ACN/Redacció) Gairebé quatre de cada 10 pisos de lloguer de la demarcació de Barcelona són de grans tenidors. Així es desprèn d’un informe de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (O-HB), que també ha revelat que els propietaris de cinc o més habitatges de lloguer suposen el 4,5 % del total de titulars i que tenen el 36,3 % dels pisos arrendats. La mitjana és de 15,5 habitatges per propietari i la quantitat es multiplica en els que posseeixen més de 10 pisos. Aquests representen l’1,4 % i aglutinen el 25,7 %, amb una mitjana de 35,1 unitats per titular.
El percentatge de propietaris que tenen menys de cinc immobles arrendats és del 63,3 % dels habitatges de lloguer de la demarcació de Barcelona. Els tenidors amb un únic pis representen el 76,7 % i acumulen el 39,8 % del parc total. Alhora, l’informe ha apuntat que el 40,8 % de l’oferta i el 37,1 % dels propietaris es concentren a la capital catalana. En aquest sentit, el treball ha assenyalat que els contractes de lloguer amb fiança dipositada a l’Incasòl a gener del 2023 ascendien a 305.709 propietaris i 589.272 pisos. Tot plegat suposa que la mitjana d’habitatges per propietari a la demarcació és d’1,9.
Les xifres dels tenidors d’un únic habitatge a Barcelona
De l’informe, anomenat Estructura i concentració de la propietat del parc de lloguer a la demarcació de Barcelona, també se n’ha desprès que els tenidors d’un únic habitatge de lloguer tenen menys representativitat a la ciutat de Barcelona (el 70,7 % de propietaris té un 33,4 % del total), que a la resta de l’àrea metropolitana (el 75,5 % acumula el 45,9 % del parc) i a la resta de la demarcació (el 74,1 % ostenta el 43,1 % de l’oferta).
Més multipropietat a Barcelona ciutat
En canvi, les diverses casuístiques de multipropietat (llindars de 5, 10, 15 o 50) estan més presents a la ciutat de Barcelona. Per exemple, els que en tenen cinc o més representen el 7,5 % del total de titulars i són propietaris del 44,7 % dels habitatges de la ciutat. A la resta de l’àrea metropolitana, aquest perfil correspon al 4,8 % dels titulars que acumulen el 30,4 % de l’oferta. Pel que fa a la demarcació, també representen el 4,8 % dels tenidors que tenen el 30,6 % dels habitatges.
Segons el tipus de titular, la propietat del parc de lloguer a la demarcació de Barcelona es caracteritza per una molt àmplia majoria de persones físiques. En concret, representen el 91,9 % del total de propietaris (280.927) i ostenten el 70,0 % dels habitatges. Per la seva banda, les persones jurídiques corresponen al 8,9 % dels propietaris i són titulars del 29,6 % dels immobles en lloguer.
Hi ha més habitatges de persones jurídiques o físiques, a Barcelona?
Si les dades s’analitzen per trams de propietaris amb cinc o més habitatges, la distribució segons el tipus de titular s’inverteix, ja que les persones físiques es concentren majoritàriament en el tram de menys de cinc habitatges. Així, en el cas dels propietaris de cinc o més pisos de lloguer, el parc de persones jurídiques ja puja al 67,4 %, i per aquells amb més de deu s’eleva al 80,9 %. Les persones físiques, de fet, desapareixen a partir del tram de més de 50 habitatges, deixant pas a una activitat plenament professionalitzada.
En termes globals, el 35,3 % dels habitatges de Barcelona són de persones jurídiques, mentre que a la resta de l’àrea metropolitana i a la resta de la demarcació aquest valor es redueix fins al 25,1 % i el 26,0 %, respectivament.