Volem contractar un paquet de serveis funeraris a Barcelona i ens trobem que només hi ha dues empreses que ofereixen aquesta possibilitat. Ens posem a comparar preus entre les dues: per exemple, un fèretre ens pot costar entre 120 (la gamma més simple) i 7.800 euros (el mòdel més complet). El preu de la sala de vetlles ocil·la entre els 270 i els 670 euros; el de l'oratori, entre 100 i 133 euros; i el del cotxe fúnebre, entre 124 i 245 euros. I a això cal sumar-hi molts altres serveis que poden arribar a engreixar la factura fins a xifres que poden sobrepassar els 6.000 euros, tal com ha denunciat avui l'Ajuntament i des de fa temps algunes associacions d'usuaris. AURELIO SÁNCHEZ, president de l'Associació ESFUNE "Hi ha comercials experts que intenten col·locar-te serveis de més, perquè s'aprofiten que és un moment difícil i delicat. S'hauria de compli la llei i oferir paquets elementals." Diuen que els preus són més elevats que en altres ciutats perquè a Barcelona no hi ha competència. De fet, durant l'any passat, la síndica de greuges va rebre diverses denúncies i va decidir escriure una sèrie de recomanacions al consistori per posar fi a aquesta situació. MARIA ASSUMCIÓ VILÀ, síndica de greuges de Barcelona "Vam rebre moltes queixes per culpa dels preus i perquè a les factures hi havia conceptes que no s'entenien. Falta transparència i la possibilitat d'escollir." Segons la síndica, ja hi ha empreses interessades a poder ampliar la competència al sector, fet que podria abaratir sensiblement els costos.

Durant l’any passat la síndica de greuges de Barcelona va rebre diverses denúncies per part d’usuaris i empreses que es queixaven de preus abusius en els enterraments. Després d’estudiar-ne els casos va comprovar que aquí els costos són molts més elevats que en altres ciutats de l’estat i va fer una sèrie de recomanacions a l’Ajuntament per solucionar el problema. Assegura que una de les causes és la poca competència que hi ha, ja que a Barcelona només existeixen dues operadores: Mèmora i Áltima.

Altres entitats com l’Associació Esfune denuncien aquest fet. Critiquen la falta de transparència d’aquestes empreses i les acusen de fer una venda agressiva aprofitant el moment delicat que viuen els clients. Tot i que estan satisfets amb la proposta de l’Ajuntament, demanen que els operadors ofereixin un paquet elemental amb els serveis que marca la llei i que només donin la possibilitat de contractar serveis complementaris a les famílies que ho demanin, per tal de no crear confusions.

Els treballadors dels serveis funeraris, “inquiets”

En un comunicat, el comitè d’empresa dels Serveis Funeraris de Barcelona (SFB) ha explicat que els treballadors estan “inquiets” per la obertura del nou tanatori públic. Asseguren, a més, que la venda del 15 % d’accions que l’Ajuntament té de SFB pot comportar “la destrucció i precarització de llocs de treball sense aportar cap benefici a la ciutadania”. Els treballadors assenyalen que els preus no depenen del nombre d’empreses del sector sinó de la voluntat dels usuaris. Recorden, també, que els sindicats han apostat “sempre perquè es mantingui una part pública per tal de garantir la qualitat del servei”.

 

 

 

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a