El síndic de greuges de Barcelona ha iniciat una actuació d’ofici per conèixer l’ús del Palauet Albéniz per part de la família reial i altres entitats. Segons ha avançat el Tot Barcelona i ha pogut confirmar betevé, també vol estudiar les despeses municipals vinculades a l’edifici. L’actuació arriba després que la sindicatura hagi tingut coneixement que les estades de la Casa Reial al Palauet Albéniz han suposat una despesa per a les arques municipals durant els darrers anys.

La sindicatura reconeix que hi ha un conveni de cessió amb la monarquia a favor del cap d’Estat, però denuncia que els comptes del consistori no reflecteixen una partida concreta que permeti constatar aquestes despeses. El síndic també afegeix que no ha pogut tenir accés a aquest acord, subscrit entre l’Ajuntament i Patrimoni Nacional, i critica que no es pot trobar al portal de transparència del consistori.

Quin ús s’ha fet del Palauet?

El síndic barceloní, David Bondia, ha detallat en un comunicat tota la informació que ha demanat a l’Ajuntament sobre aquesta qüestió. Aquestes són les dades concretes que ha sol·licitat:

  • Conèixer el contingut del conveni de cessió d’ús del Palauet Albéniz a la Casa Reial.
  • Constatar el nombre d’estades des de l’any 2017 i les despeses municipals ocasionades en les visites de la Casa Reial a Barcelona (tant al Palauet com a qualsevol immoble municipal).
  • Saber quines han estat les despeses de manteniment del Palauet.
  • Comprovar quan s’ha destinat a usos ciutadans i municipals, així com les despeses previstes als pressupostos municipals. En aquest sentit, demana que s’identifiquin el nombre de peticions d’ús del Palauet per part d’entitats ciutadanes i quina ha estat la resposta de l’Ajuntament.
  • Conèixer quines són les previsions del consistori per obrir aquest espai a la ciutadania.

El Palauet Albéniz, edifici catalogat com a propietat de l’Ajuntament de Barcelona, figura a la relació de l’inventari de béns immobles municipals amb data de 31 de desembre del 2020. De fet, el complex, a més de ser residència del  rei quan és a Barcelona, s’utilitza de manera ocasional per a actes públics de caràcter institucional.