Els veïns de les zones afectades per l‘ampliació dels horaris comercials que s’aplicarà a Barcelona a partir d’aquest diumenge, 15 de maig, creuen que és una “mesura desastrosa”. “Perd el veïnat, perd el petit comerç i perden les treballadores”, asseguren en un comunicat impulsat per l’Associació de Veïns del Gòtic.

L’escrit té el suport de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), i d’associacions veïnals del Casc Antic, el Raval, Santa Caterina, la Sagrada Família, la Salut, Can Baró, la Dreta i l’Esquerra de l’Eixample, Sant Antoni i del Centre Social de Sants.

No es podrà passejar amb calma

Els veïns critiquen que l’obertura de tot el comerç en diumenges i festius durant quatre mesos a l’any (fins al 15 de setembre) a bona part de la ciutat impedirà que, a partir d’ara, aquests dies es pugui passejar amb calma pels carrers. Posen d’exemple el Gòtic. Diuen que els dissabtes a la tarda ja és una “zona massificada i d’hiperconsum” i que ara aquest ambient “es reproduirà els diumenges i festius” i impedirà la relaxació. “No som ni volem ser un centre comercial, ni un ressort turístic”, argumenten.

Només beneficia el gran comerç

Segons els veïns, la nova normativa només beneficia el gran comerç, mentre que les botigues de barri “es veuran forçades a una competència absolutament deslleial”. Asseguren que no tenen prou personal per ampliar horaris ni capacitat per contractar-ne més. “Necessitem comerç de proximitat que faciliti la vida quotidiana i generi vincle”, defensen els veïns.

Perden els treballadors de les botigues

Els veïns també denuncien que el canvi d’horaris comercials també perjudica als treballadors del comerç. Asseguren que la obertura en festius no afavorirà la contractació de personal, sinó que les grans botigues i els centres comercials es limiten a fer “reestructuracions horàries”. És a dir, redueixen personal durant la setmana per poder cobrir els diumenges, els festius i les hores extres “no sempre pagades com a tals”.