Carrer del Call amb botigues obertes
Foto: Vicente Zambrano

Les botigues de les zones turístiques de Barcelona podran obrir tots els festius entre el 15 de maig i el 15 de setembre, després que la Generalitat hi hagi donat el vistiplau. Els qui podran aixecar la persiana són només els que estan inclosos en una zona delimitada de la ciutat, que inclou els barris amb més afluència de visitants. Els horaris, però, estaran limitats entre les 12 h i les 20 h.

D’aquesta manera, la Generalitat avala l’acord a què van arribar les entitats comercials, la patronal i UGT per obrir tots els festius d’estiu, una proposta que posteriorment es va aprovar al ple de l’Ajuntament. En total, els barris amb autorització per obrir són 27, els que es troben al centre de la ciutat. Hi estan inclosos, per exemple, els quatre barris de Ciutat Vella, els de l’Eixample, a més de La Vila de Gràcia, Sants o el Poble-sec, entre altres. Es tracta d’una zona més àmplia de la que fins ara es considerava turística, de la qual queden exclosos Sant Andreu i Nou Barris.

Sense botigues obertes el 8 de maig

Amb la nova normativa, decau la regulació vigent fins ara, que permetia que els comerços de les zones turístiques obrissin entre el 5 i el 24 de maig i de l’1 al 14 d’octubre. Per tant, el proper diumenge, 8 de maig, les botigues estaran tancades a tota la ciutat. El canvi només afecta les zones turístiques: els festius en què es pot obrir a tota la ciutat es mantenen en 15 dies l’any.

Fins ara, aquest any les botigues de Barcelona han pogut obrir dos festius, en aquest cas a tota la ciutat. El primer va ser el 2 de gener, en plena campanya de Nadal i amb rebaixes anticipades a molts establiments. També van poder obrir el segon diumenge de l’any, el 9 de gener, en aquest cas ja oficialment en període de rebaixes.