El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha confiat que l’obertura de diumenges i festius acordada amb la patronal i els sindicats crearà “centenars i milers de llocs de treball”. Collboni ho ha dit, tot i admetre que “no correspon posar xifres ara”, sinó que “ho veurem quan fem el balanç” de l’ampliació dels horaris comercials. De fet, el primer tinent d’alcalde ha explicat que es crearà un observatori específic per veure “quin és l’impacte sobre el mercat de treball a la ciutat”.

“A priori”, Collboni ha assegurat que bona part d’aquests llocs de feina nous per cobrir els diumenges i els festius d’obertura seran “de temporada”, encara que potser “en altres casos veurem si hi ha ampliacions” de la jornada habitual dels treballadors existents. “La casuística suposo que serà infinita perquè el sector és molt heterogeni”.

Un acord que satisfà totes les parts

Després de reduir les diferències d’última hora, el govern municipal, patronal, sindicats i representants del comerç finalment han signat l’acord per ampliar els horaris comercials a Barcelona. És un pacte que preveu l’obertura de les botigues tots els diumenges i festius, entre el 15 de maig i el 15 de setembre, a certes zones delimitades de la ciutat. L’acord s’havia de rubricar aquest dilluns a la tarda, però l’acte es va anul·lar a últim moment per diferències sobre l’aplicació de la mesura, per exemple, en determinar si treballar els diumenges és voluntari o no.

Aquest divendres el plenari municipal de l’Ajuntament de Barcelona l’haurà de validar; si rep el “sí” de la majoria de regidors, caldrà elevar l’acord a la Direcció de Comerç de la Generalitat de Barcelona, que és qui té la potestat normativa per permetre l’obertura de botigues els diumenges i festius.